Första sommaren utan pandemi för Café Kröngården

Café Kröngårdens första sommar skedde under pandemin och därför har man inget att jämföra med. Man hade förväntat sig att det skulle bli tufft men istället fick extra personal tas in utöver den egna familjen på sex personer. Till sommaren satsar man ytterligare.

Att ta sig tiden att stanna och prata med gästerna är en del av Café Kröngårdens anda menar Thérese Ek Sandberg som driver caféet.

Att ta sig tiden att stanna och prata med gästerna är en del av Café Kröngårdens anda menar Thérese Ek Sandberg som driver caféet.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-05-09 20:00

– Vi berördes inte dåligt alls av pandemin. Första sommaren hade vi jättemycket gäster. Det är stort och rymligt här med möjlighet att sitta ute. Det var till Kröngårdens fördel att kunna erbjuda det, säger Thérese Ek Sandberg som driver Café Kröngården tillsammans med maken och fyra barn.

Andra sommaren vågade man därför satsa på flera anställda med totalt sex personer i tjänst dagligen. Nu till tredje sommaren ska även öppettiderna utökas.

– Vi testar att ha öppet alla dagar i veckan mellan 12.00 och 20.00. Det kräver mer av oss alla men vi hoppas att det ska falla väl ut. Det är efterfrågat även om vi inte vet om underlaget faktiskt finns. Men det känns roligt.

I caféet bakar man det mesta själva, något som uppskattas.

– Vi har en idé om att ha mycket hembakat. Ostkakan gör vi också själva och den åker folk långa vägar för att äta.

undefined
Café Kröngården har ostörd utsikt över sjön. Snart är det dags att plocka fram utemöblerna till uteserveringen på däcket.

21 juni öppnar man upp för högsäsongen och innan dess blir det våffelstuga på fredagarna i samband med tipspromenaden som anordnas i området. Sedan blir det även lite helgöppet vid pingst och nationaldagen. På området finns även en stuga, några campingplatser och kanotuthyrning.

– Det är ingen prioritet i verksamheten men det har börjat boka på. Det är kanske ingen camping man stannar länge på även om många väljer att förlänga någon natt när de ser hur vackert det är här.

undefined
Föreningen Kröngården firar i år 50-årsjubileum. "Det är helt klart en milstolpe", säger Ek Sandberg.

Årets rekrytering av extra personal är nästan klar och tvärtemot många andra säsongsbetonade arbetsplatser har det gått förhållandevis enkelt.

– Många har sökt sig hit själva och halva staben är ju den egna familjen. De som kommer utifrån har jag tillfrågat själv. Jag vill gärna veta vem jag anställer. 

För Café Kröngården är värderingar och den kristna tron viktigt och det genomsyrar hela verksamheten.

– Att personalen är glada och trevliga är viktigt här. Vi ser gärna de gäster som kommer ensamma och stannar och pratar ett tag. Det går i föreningen Kröngårdens anda, en prägel vi värnar om. Man behöver inte vara kristen för att arbeta här men att vara troende betyder mycket för det vi erbjuder. När vi får problem så ber vi. Vi ber om kraft, nåd och förlåtelse. Det är ett skönt stöd och det hjälper mig också att vara en bättre arbetsgivare. Vi månar om och lyssnar in varandra, säger Ek Sandberg.

Rymligheten och avståndet inne i lokalen gynnade caféet under pandemin. Nu ser man fram emot första "riktiga" säsongen.
Rymligheten och avståndet inne i lokalen gynnade caféet under pandemin. Nu ser man fram emot första "riktiga" säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!