Första spadtaget för kraftvärmeverket

Nya kraftvärmeverket är den största enskilda investeringen i Vimmerbys kommuns historia. I går togs det första spadtaget vid Tallholmen. - Det här gör att Vimmerby kan fortsätta utvecklas, säger VEMAB:s vd Roger Carlsson.

Första spadtaget. Arvid Jonsson och Siri Fors var några av de barn som hjälpte VEMAB att komma igång med byggnationen av det nya kraftvärmeverket. Anläggningen kostar 400 miljoner och ska stå klar i slutet av 2014.

Första spadtaget. Arvid Jonsson och Siri Fors var några av de barn som hjälpte VEMAB att komma igång med byggnationen av det nya kraftvärmeverket. Anläggningen kostar 400 miljoner och ska stå klar i slutet av 2014.

Foto:

Vimmerby2013-05-30 06:13


Under senhösten 2014 ska den nya anläggningen vid Tallholmen kunna tas i bruk. Hela byggnationen väntas stå helt klar i slutet av nästa år, alternativt tidigt 2015.
I går togs det första spadtaget. Några av kommunens förskolebarn stod för den officiella starten av projektet.
- Det här är en långsiktig satsning för 40-50 år framåt. Därför ville vi att Vimmerbys framtid skulle ta det första spadtaget, säger Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi & Miljö AB.
Investeringen i det nya kraftvärmeverket är den enskilt största i Vimmerby kommuns historia. Totalt väntas byggnationen kosta 400 miljoner kronor.
- Det här gör att Vimmerby kan fortsätta utvecklas. Verket kommer producera värme, hetvatten, ånga och el. Det gör att vi står rustade för Vimmerby som det ser ut i dag, men också framöver.

Elproduktion
Med det nya kraftvärmeverket i drift blir det också första gången som VEMAB producerar el.
- Vi kommer att kunna producera 25 procent av all el som går åt i Vimmerby stad, så det är ganska omfattande. I takt med att Vimmerby växer och vi får fler och större fjärrvärmekunder blir det också ett större underlag för elgenerering.
Verket kommer producera runt 80 procent av Vimmerbys energi och kommer att göra fjärrvärmen helt miljöanpassad. Koldioxidutsläppen beräknas minska med 6 000 ton, vilket motsvarar årliga utsläpp från cirka 1500 bilar.

Kan byggas ut
Platsen vid kraftvärmerverket kommer att ha utrymme för byggnation av ytterligare två pannor.
- Men där är vi inte än och det kommer inte hända under de närmaste åren. Möjligheten finns, men det beror helt på hur Vimmerby och industrierna i Vimmerby utvecklas.
Byggnationen ligger något efter i tidsschemat.
- Vi har förhoppningar om att vi ska kunna ta ikapp det. Det viktiga är att det fungerar när det väl kommer igång. Vi satsar på en väldigt beprövad teknik och väldigt beprövade leverantörer och vi kommer att få en anläggning som är den mest moderna i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om