"Förstår inte varför Ådala läggs ner"

Hemlik miljö. Nio platser. Mat som lagas från grunden tillsammans med de boende om de vill och orkar. Personalen på Ådala vård- och omsorgsboende får ofta höra att bättre än så här blir det inte.
Men lika ofta har de fått höra att Ådala ska läggas ner. Nu är det på riktigt. I början av nästa år ska de dementa flytta till det nya stora boendet inne i stan.
- Det är förstås väldigt tråkigt. Man förstår inte. Inte när alla tycker att Ådala är så bra, säger Karina Pettersson, som jobbat på Ådala i 20 år.

Vimmerby2014-03-01 05:07


Kontinuitet är ett nyckelord i demensvården. Förändringar är sällan av godo. Nu står de boende på Ådala inför en jätteförändring. Ådala ska läggas ner och när de nya vård- och omsorgsboendena Borghaga och Vimarhaga, med 108 lägenheter, står klara i Vimmerby vid årsskiftet ska de gamla flytta dit, liksom de boende på Eken och Duvan.

Påfrestande att flytta
Hur de dementa kommer att påverkas av det här vet förstås ingen. Men Karina Pettersson, som i början av sitt yrkesliv inom omsorgen var med om nedläggningen av ålderdomshemmet Linnéagården 1986, vet att en flytt är en påfrestning för många.
- Och de var inte demenssjuka. Förändringar överlag är ofta jobbiga, vad det än handlar om. Det kan vara personalomsättning och liknande. Att lägga upp rutinerna så att varje dag är sig lik är viktigt.

Unik enhet
Idag är enheten Ådala unik i sin småskalighet. Här finns nio lägenheter, ett stort gemensamhetsutrymme med kök, matplats och vardagsrum. Ute finns altan och egen trädgård, där man odlat allt från jordgubbar till gurkor.
- De anhöriga tycker det är ett väldigt bra boende och även om lokalerna inte från början är byggda för den här verksamheten har det fungerat. Det är lugnt och skönt och utemiljön är ju också väldigt fin, säger Katarina Gustavsson, som jobbat på Ådala sedan 1999.
Efter 20 respektive 15 år på kommunens minsta äldreboende har de vant sig vid hot om nedläggning. Gång på gång har Ådala varit i farozonen när det ska sparas.
- Man har pratat om kostnaderna, men ändå har vi alltid legat bra till när siffrorna väl kommer. Det är så mycket prat om maten och vi får ofta höra att vi lagar den bästa maten. Vi lagar allt från grunden, bakar bröd och de som bor här får vara med i köket, i den mån de kan. Om inte annat får de känna dofterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om