Förstörelse i festyrans spår

Sönderbrutna träd. Uppslitna plantor. Nerslitna fågelholkar och döda fågelungar. Krossade rutor och burkar och flaskor slängda hur som helst. Festande ungdomar lämnar tydliga spår efter sig om nätterna i Vimmerby.

Soffor och bord som gjordes fast i marken så sent som på tisdagen var på nytt uppslitna med fundamenten på onsdagsmorgonen. Foto: Bo Palmér

Soffor och bord som gjordes fast i marken så sent som på tisdagen var på nytt uppslitna med fundamenten på onsdagsmorgonen. Foto: Bo Palmér

Foto:

Vimmerby2013-06-13 06:23


- Det är fullständigt respektlöst av de som gör sånt här, säger Bo Palmér, chef för parkförvaltningen som ännu en morgon möttes av förstörelse, nedskräpning och meningslös skadegörelse.
Är det inte i Källängsparken är det vid Nossen. Eller Sibylla eller på alla tre platserna. Så har det hållit på i en vecka nu.
- Det verkar accelerera. Natten till onsdagen var värst, säger han.

Tid och pengar
Skadegörelserna kostar både mycket pengar och tid. Bo Palmér uppskattar att senaste nattens förstörelser i Källängsparken kostar uppemot 30 000 kronor.
- Pengar det går att göra något trevligare för till alla. Det är så synd att några ska hålla på att förstöra. Många ungdomar sköter sig och förstör inte, säger han.
Vis av erfarenhet väntar parkavdelningen med att plantera ut växter till efter skolavslutningarna. Förstörelsen försenar också det ordinarie arbetet som i år är försenat i alla fall.
- Under onsdagen skulle vi ha lagt i badbryggor, men fick ta oss an det här istället, säger Bo Palmér.
Anders Degerman, som arbetar som ungdomssamordnare, är medveten om att det är tid för stora ungdomsfester när skolorna slutar.
- Det är säkert flera hundra som är ute och festar om kvällarna, och de flesta sköter sig bra, men det gäller att få de goda att sätta stopp för de andra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om