Försvarar Apoteksreformen: "Är så många kritiska?"

Är apoteksreformen flipp eller flopp? Definitivt flipp, tycker kristdemokraten Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, som debatterade mot mer kritiska Karin Rågsjö (V) i SVT:s Gomorron Sverige.
Gudrun Brunegård, kristdemokrat från Vimmerby, håller med sin partikollega.
- Avregleringen har definitivt gynnat vanliga människor i Sverige.

Gudrun Brunegård (KD) vars parti var drivande för att avreglera apoteksmonopolet för sju år sen står fast vid att det var rätt. Hon håller inte med om att det finns en utbredd kritik mot att det kan vara svårare att få ut sina mediciner än att köpa nagellack på dagens fristående apotek. Bilden är ett montage.

Gudrun Brunegård (KD) vars parti var drivande för att avreglera apoteksmonopolet för sju år sen står fast vid att det var rätt. Hon håller inte med om att det finns en utbredd kritik mot att det kan vara svårare att få ut sina mediciner än att köpa nagellack på dagens fristående apotek. Bilden är ett montage.

Foto:

Vimmerby2017-01-05 08:00

Sju år har gått sedan det svenska apoteksmonopolet gick i graven. Målet med 2009 års reform var att öka tillgängligheten och servicen. Dessutom skulle medicinen få en fortsatt låg prislapp.

Men Dagens Nyheter visar i sin granskning att många receptfria läkemedel blivit dyrare. I går debatterade kristdemokraternas Emma Henriksson och vänsterns Karin Rågsjö apoteksreformen i morgon-tv och visade minst sagt olika uppfattningar.

Emma Henriksson pekar bland annat på att tillgängligheten blivit betydligt bättre och hon får stöd av partikamraten Gudrun Brunegård i Vimmerby.

- Absolut. Avregleringen har inneburit en otroligt ökad tillgång för gemene man, i de flesta fall. När Kristdemokraterna ledde Socialdepartementet och jag var partiets SKL-representant var jag regelbundet inbjuden till departementet och det här var verkligen en av frågorna man följde. Det fanns olika uppfattningar, inte minst under en övergångsperiod. Det tog lite tid innan allt fungerade bra. Jag vet inte exakt hur det blev i slutändan, men fram till för två år sedan var det bara två apotek i hela landet som stängt, medan det öppnat ett antal nya.

Men om de nya apoteken öppnat i framförallt i storstäderna och inte i exempelvis Norrlands inland är det ju en skillnad i tillgänglighet mellan storstadsområden och glesbygd?

- Pratar vi regelrätta apotek är det kanske lika glest som innan i vissa områden. Däremot har tillgången för gemene man ökat väsentligt när det gäller receptfria läkemedel för vanligt förekommande besvär, som förkylningar och värk. Nu finns de i varenda bensinmack eller livsmedelsbutik. Tidigare kunde man få åka tiotals mil för att köpa huvudvärkstabletter, jag har själv åkt till universitetssjukhuset i Linköping för att få tag i ett ganska banalt läkemedel, men där jag behövde komma igång med behandlingen.

Karin Rågsjö hänvisar till undersökningar som visar att 50 procent har svårt att få ut sin receptbelagda medicin. Men det här behöver inte vara så stort problem, menar Brunegård.

- Detta följde Socialdepartementet noga och det var 1 procentenhet i ökning av de som inte fick sin medicin direkt. Vet man med sig att man behöver kontinuerlig medicinering av kanske ett mera ovanligt läkemedel lär man sig ganska snabbt att säga till sitt Apotek att "nästa vecka behöver jag medicin", och då fixar de det. När det gäller nyinsatt medicin brukar sjukhuset se till att man får medicin till de första behandlingarna.

Att kritiken kommer från vänsterhåll är inte överraskande, menar Gudrun Brunegård.

- Egentligen patetiskt. Sverige var tillsammans med Kuba och Nordkorea de enda i världen som hade statligt monopol på läkemedel. Det säger väl mer om var man hör hemma i ideologin, än vad man tycker i sakfrågan.

Men varför är då så många kritiska mot apoteksreformen och tycker att det blivit sämre?

- Är det så många som är kritiska? I Vimmerby har jag inte mött de reaktionerna. Enda skillnaden här var att det som ena dagen var Apoteket AB nästa dag var Apoteket Hjärtat.

"Det är lättare att köpa nagellack än att få ut cancermedicin",  vad säger du om det?

- Att man breddar sortimentet är ett sätt att öka lönsamheten. Det ska inte inkräkta på det uppdrag Apoteken har att förse människor med läkemedel.

Så du tycker reformen överlag varit bra?

- Definitivt. Och jag vet att det diskuteras ytterligare förbättringar med företag som vill tillhandahålla möjligheten till hemleverans av läkemedel. När man hittat tillfredsställande säkerhetslösningar så att man säkert vet att medicinen levereras till rätt person kan vi ha ytterligare en god frukt av avregleringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om