Försvarar pensionsavtalen

- Vi ville ha en ny organisation i kommunledningen. Då är det givet att man har en lösning klar för den gamla ledningen.De tre politikerna Carl-Axel Centerstig, C, Tomas Peterson, M och Jan Henriksson, S, försvarar sig mot revisorernas kritik.Men Jan Henriksson medger att pensionsavtalen borde beslutats av kommunstyrelsen.

Jan Henriksson, S, Carl-Axel Centerstig, C och Tomas Peterson, M, försvarar besluten att ge avtalspensioner till de avgående kommuncheferna trots att villkoren skiljde ut sig från beslutet om avtalspensioner.

Jan Henriksson, S, Carl-Axel Centerstig, C och Tomas Peterson, M, försvarar besluten att ge avtalspensioner till de avgående kommuncheferna trots att villkoren skiljde ut sig från beslutet om avtalspensioner.

Foto:

Vimmerby2011-04-12 06:10


- När jag ser saken i backspegeln var det helt felaktigt att inte ta upp det tredje avtalet i kommunstyrelsen, säger han.
Som vi berättade i lördagens tidning ger kommunens revisorer hård kritik till den tidigare kommunstyrelsen och särskilt till det presidium som leddes av Carl- Axel Centerstig och där också Tomas Peterson och Jan Henriksson ingick.

Missbedömning
Hösten 2009 träffade de pensionsavtal med tre tidigare kommuncheferna, Staffan Forsberg, Christer Johansson och Staffan Leijon. Avtal som avviker från kommunens fastlagda policy på flera sätt. Bland annat genom att de beviljats trots att tjänsterna senare bemannats externt.
- I praktiken har det ju blivit så, även om tjänstebeteckningar skiljer sig åt. Jag kan se att det var en missbedömning när vi trodde att vi inte skulle behöva återbesätta en del tjänster, till exempel inom personalenheten, anser Jan Henriksson.

Överens byta ledning
Politikerna anser emellertid inte att det var fel i sig att träffa uppgörelserna.
- Vi var överens mellan alla partier att kommunledningen behövde förnyas, bland annat för att modellen med ett tredelat chefskap inte fungerade så bra, säger Tomas Peterson.
- För att få till den organisationsförändring vi ville ha framgent, måste vi vidta nödvändiga åtgärder och hitta en lösning med den befintliga organisationen, säger Carl-Axel Centerstig.
Eftersom kommunchefernas pensionsavtal avviker från de övriga 41 pensionsavtalen, ville inte personalutskottet behandla dom.
- De skulle hanteras i särskild ordning, som det heter, säger Jan Henriksson, som då satt i både personalutskottet och i kommunstyrelsens presidium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om