Fortsatt eldningsförbud

Trots senaste dagarnas skurar är det fortfarande torrt i markerna. Och det betyder fortsatt eldningsförbud i hela Vimmerby kommun. För att det ska bli någon skillnad krävs konstant regnande en vecka, säger räddningschef Stefan Larsson.

Vimmerby2016-07-05 15:00

Redan den 10 maj fattades beslutet att införa eldningsförbud i Vimmerby kommun. Eldningsförbudet infördes på grund av den höga brandrisken och i och med att det är väldigt torrt i markerna råder fortsatt hög risk för bränder. Kalmar län är ett av flera län där SMHI utfärdat varning gällande risk för skogsbrand.

Nu skulle man kanske kunna tro att regnskurarna minskat brandrisken, men så är det inte alls.

Eldningsförbudet kvarstår. Den nederbörd som kommit tas direkt upp av gräsrötterna och går inte ner i backen, säger räddningschef Stefan Larsson.

Eldningsförbud betyder att det är förbjudet med all form av eldning i skog och mark. Men grilla får man, i ändamålsenliga grillar.

Man får grilla på sin egen tomt, men man har fortfarande ansvaret. Det gäller även på de grillplatser som kommunen iordningställt. Om man av oaktsamhet orsakar brand blir man personligt ansvarig och kan ställas till svars och bli straffad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om