LRF Konsult är Sveriges största fastighetsmäklare av jord- och skogsfastigheter och man gör fortlöpande statistik på området. Statistiken grundar sig på genomsnittspriset på skogsmark för de fastigheter som man varit med att förmedla. Ända sedan 1995 har den varit likadant utförd och därav kan man se förändringarna över tid.
I materialet ingår endast fastigheter som överlåtits och varit utbjudna på den öppna marknaden. Det ingår inga generationsskiften där släkting tagit över en fastighet och där priset då ofta understiger marknadsvärdet.
Andra ägoslag som till exempel åker-, betesmark och byggnader är heller inte medtaget, utan avser endast skogsmark. Det resultat man får fram visar vad marknaden är beredd att betala.
- Det är dock bara ett medelvärde. Det finns så många faktorer som kan påverka både uppåt och nedåt, säger Magnus Engström, fastighetsmäklare vid LRF Konsults Vimmerbykontor.
-Var marken är belägen, beskaffenhet, vägnät, jakt med mera, är faktorer som också spelar in. Som vanligt så bör man alltså handskas varsamt med statistiken och ha den insikten att det inte är någon värderingsmall. Däremot kan man utläsa trenderna och avvikelserna jämförelsevis mellan år.
Smålandsregionen har haft den högsta utvecklingen av skogspriserna, sett över de senaste 10 åren, då de stigit med 30 procent. De senaste 5 åren har ökningen varit 12 procent. Under 2017 stannade den upp något lite, men från en redan hög nivå, så är priserna fortsatt goda.
Statistiken visar bland annat hur många hektar mark man får för tre miljoner kronor inom olika regioner. För Småland ligger snittet kring 33 hektar. Nära 70 procent av all skogsmark som köps är tillköp av personer som redan äger skogsmark. Övriga procent är förstagångssköpare. En långsiktig trend bland köparna är att andelen nyförvärv ökar gentemot tillköp. Medelåldern på säljaren är 66 år, medan köparens ålder är 54 år.
Den högkonjunktur Sverige befinner sig i avspeglas i allt övrigt på marknaden. Goda resultat för företag relaterade till skogsindustrin ger också bra pris på skogsråvaran, vilket i sin tur ger höga priser på marken. Viljan att investera i skogsmark är fortsatt högt. LRF Konsults analys och bedömning är att marknaden kommer vara fortsatt stabil under nuvarande år. Konjunkturerna kommer naturligtvis inte vara för evigt, men en fortsatt stor efterfrågan från industrin kommer förmodligen hålla priserna uppe.
Sedan finns alltid riskmoment som gör att marknadsläget kan förändras. Eventuella räntehöjningar kan ge en försiktighet i att köpa, men även faktorer med vad som händer i vår omvärld kan påverka. Som till exempel när helt plötsligt prisutvecklingen på bostadsmarknaden i storstadsregionerna stannade av i slutet av 2017, och med en gång spreds en oro, och marknaden fick svårt att tolka signalerna.