Fortsatt många fall i norra länet: "svårbedömt läge"

Ett högre tryck på smittspårningen i regionen har gjort att man hittat nya arbetsmetoder. "Det sker liksom alltid en smittspårning men den görs inte alltid av smittspårningsenheten eller av en läkare."

"Jag upplever det som ganska sällan som man har regelrätta utbrott bland elever på skolorna, det är oftast att man är smittad av någon hemma eller att man är ett gäng i en idrottsförening som har smittats i samband med träning." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Jag upplever det som ganska sällan som man har regelrätta utbrott bland elever på skolorna, det är oftast att man är smittad av någon hemma eller att man är ett gäng i en idrottsförening som har smittats i samband med träning." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-12-06 10:30

Det säger Lisa Labbé Sandelin, Region Kalmars smittskyddsläkare.

Tidigare blev alla konstaterade fall kontaktade via telefon av smittspårningsenheten, men så är inte längre fallet. Nu ägnar sig de 20 personerna i enheten endast åt smittspårning inom vård och omsorg. För annan smittspårning för till exempel privatpersoner, skolor och andra verksamheter sker det främst genom information som kommuniceras digitalt.

– Man måste ändå säga att det sker smittspårning kring varje fall, men vi hittar nya sätt att jobba med det. Det här att ringa runt till varje individ och prata i en timme, det funkar liksom inte, säger Labbé Sandelin.

I Vimmerby har fyra skolverksamheter drabbats av konstaterad smitta. När en klass drabbats av ett fall har man märkt att det är nödvändigt att gå ut med information till alla på skolan för att förhindra ryktesspridning.

– Några kanske tänker att det inte sker någon smittspårning, men det gör det för de som omfattas av den informeras. Då har vi sett att det finns ett behov av att informera även de som inte omfattas, för annars går de och tror att det inte händer något, så då har vi tagit fram ett särskilt informationsmaterial till övriga på skolan, säger hon. 

På nationellt plan pratar man om att platån är nådd men för Kalmar län är det svårbedömt. Den senaste tiden har det varit svarsfördröjning på självtesterna, vilket bidragit till att statistiken över nya fall har släpat efter. 

– Just nu befinner vi oss i en fas där det är ganska svårbedömt läge tycker jag. Jag hade egentligen väntat mig att det skulle bromsa av lite nu. Jag vågar inte än i dagsläget säga att vi har kommit till någon platå utan det är fortfarande väldigt hög aktivitet i länet och just också i de norra delarna har vi sett att det är mycket fall. Det är väldigt spännande att se bara om en vecka om det börjar vända eller om det fortsätter. 

Enligt Labbé Sandelin är det svårt att värdera vägen framåt i dagsläget. 

– Hade vi haft ett tydligt kvitto på att det här är jätteeffektivt då hade det varit bra. Hade vi haft ett tydligt kvitto på att det här var inget vidare och vi måste ta till ännu mer så hade det naturligtvis varit lättare, men jag hoppas att det på en vecka till hinner bekänna färg lite mer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!