Fortsatt möjligt att få vaccin på lokala hälsocentraler

I grannkommunen Västervik är det snart inte längre möjligt att boka tid för vaccin mot covid-19 på hälsocentralerna i kommunen. Vi har kollat vad som gäller på hälsocentralerna i Vimmerby och Hultsfred.

Allra flest vaccindoser kommer att tilldelas till vaccinationscentralerna som finns på tre ställen i länet. Här är en bild från kön utanför centralen som ligger i Västervik.

Allra flest vaccindoser kommer att tilldelas till vaccinationscentralerna som finns på tre ställen i länet. Här är en bild från kön utanför centralen som ligger i Västervik.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-21 15:38

Fram till och med vecka 17 är det möjligt att boka tid för att få dos ett på hälsocentralerna i Västerviks kommun, men därefter är det stopp och det är vaccinationscentralen i centrala Västervik som gäller.

Hur ser det ut för hälsocentralerna i Hultsfred och Vimmerby då? Jo, här kommer det även framåt vara möjligt att boka tid för att ta sin dos ett av vaccinet mot covid-19. 

– Vi kommer att fortsätta vaccinera på hälsocentralen, säger Ann Arvidsson, verksamhetschef för hälsocentralen i Hultsfred.

I dagsläget finns det dock inga lediga tider att boka, utan man inväntar besked om nya vaccinleveranser.

– Så snart vi får besked så lägger vi ut nya tider, säger Arvidsson och fortsätter:

– Vi rekommenderar och hänvisar till vaccinationscentralerna för om man har möjlighet och vill så kan man om man bor i Hultsfred vända sig till vaccinationscentralerna och boka tid där också. 

Marie Ragnarsson, regionens vaccinssamordnare, förklarar att det kommer att fortsatt finnas vaccindoser på Vimmerby hälsocentral.

– Men vi ser att på de större vaccinationscentralerna så har vi fler doser för vi klarar av att vaccinera fortare på det sättet. Det är en större lokal med mer bemanning och man kan ha ett större flöde än vad man kan ha på en mindre hälsocentral som inte har en verksamhet som är byggd för det alls. 

I och med att samtliga i Västervik från vecka 17 hänvisas till vaccinationscentralen – kommer det bli svårare för Vimmerbybor och Hultsfredsbor som kan tänka sig att åka till vaccinationscentralen i Västervik att få tid där?

– Vi har inget sätt att separera dels invånare från olika kommuner i vår region eller invånare från andra regioner, så det är liksom först till kvarn som gäller. Vi vill självklart att våra tider ska bli fyllda så vi använder vaccinet på ett bra sätt. 

Är det snabbaste sättet att få en vaccinationstid att boka sig på någon av de tre vaccinationscentraler som finns i länet?

– Ja, det kan man nog säga att det är, för det är där det största delen av antalet doser finnas. Det spelar ingen roll om du bor i Vimmerby kommun och kanske är på väg till sommarstuga på Öland, då kan du stanna till och ta sprutan i Kalmar, säger Marie Ragnarsson. 

Vi har sökt Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!