Svagt intresse från knallar för vårmarknaden i Vimmerby

Intresset är fortsatt klent för Vimmerby marknad bland knallarna. Marknadsgeneralen i Vimmerby, Tomas Larsson, tror att de större marknadernas tid är förbi. "Det är hårt för knallarna i dag" säger han. Samtidigt pågår en översyn för att hitta en bättre form.

Bara drygt tiotalet knallar kom till fjolårets höstmarknad i Vimmerby. Det fick kommunen att göra en utvärdering för att se vad som kan göras för att hålla traditionen vid liv. Ännu har inga förändringar skett.

Bara drygt tiotalet knallar kom till fjolårets höstmarknad i Vimmerby. Det fick kommunen att göra en utvärdering för att se vad som kan göras för att hålla traditionen vid liv. Ännu har inga förändringar skett.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-15 19:00
undefined
Tomas Larsson, är driftchef på gatukontoret i Vimmerby och ansvarig marknadsgeneral. Han berättar att 20-25 knallar har anmält sig till vårmarknaden den 27 maj. Han tror att de större marknadernas tid är förbi.

Höstmarknaden i Vimmerby i fjol blev minimal med ett rekordlågt antal knallar. Det ledde till många reaktioner från både besökare och knallar med farhågor om att marknadernas tid i Vimmerby är över.

– Höstmarknaden blev det sämsta bottennappet med bara elva knallar, tror jag det var, säger Tomas Larsson.

Det föranledde en utvärdering för att ringa in orsaker och för att om möjligt hitta andra former eller organisation för marknaderna. Den presenterades för politiken i slutet av året.

– Det hjälpte inte. Det blev inga fler resurser utan vi får jobba på så gott det går, säger Tomas Larsson.

Julmarknaden som följde höstmarknaden lockade en hel del fler knallar än höstmarknaden.

– Det var betydligt fler trots att det var runt minus 20 grader när vi hade samling klockan fem på morgonen. Det blev en liten men trevlig julmarknad.

undefined
Höstmarknaden i Vimmerby 2022 blev en glest besökt historia.

Till vårmarknaden om en och en halv vecka har ett 20-tal knallar anmälts sig hittills. Det är lågt, även om det är dubbelt mot höstmarknaden. Sista anmälningsdag har passeras.

– Vi är öppna för att ta emot fler och vi placerar ut de som anmälts 

Tomas Larsson tror att de större marknadernas tid är förbi i Vimmerby.

– Det är ett hårt liv för knallarna. Enligt uppgift slogs en del ut under pandemin när det inte var några marknader och konkurrensen från näthandeln är också påtagligt, säger han.

Vad finns det då för möjligheter för att hålla liv i den över 400 år gamla marknadstraditionen i Vimmerby?

– Man kanske ska fundera över om det ska vara tre marknader om året? Vi ser i närområdet hur drivna föreningar lyckats bra med sina mer nischade marknader. Det har vi inga resurser till, om nu inte den nya politiska ledningen har andra tankar om det, säger Tomas Larsson.

undefined
Daniel Nestor (S) ser hellre en bra marknad än flera mindre bra, men en nerbantning till en inte aktuell i år i alla fall.

Daniel Nestor (S) är ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

– Vi kan inte fortsätta att ha marknader med bara ett tiotal knallar, så vi jobbar med frågan hur vi kan få det här att fungera på ett bra sätt. Vi skulle gärna se en extern aktör som deltar, kanske en förening, men vi har inte fått napp där ännu. 

Att banta antalet marknader, kan vara ett alternativ. Men det är inte aktuellt i år.

– Jag hoppas vi kan komma med ett förslag efter sommaren. Vi har andra arrangörer också som har marknader runt om i kommunen och vi vill inte konkurrera med dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!