Många är fortfarande utan ström efter åskvädret

Ett ordentligt oväder drog in över Vimmerby och Hultsfred vilket lämnade flera hushåll utan ström stora delar av tisdagen.

Vid 16.30-tiden var cirka 500 hushåll strömlösa i Vimmerby kommun till följd av det kraftiga åskovädret.

Vid 16.30-tiden var cirka 500 hushåll strömlösa i Vimmerby kommun till följd av det kraftiga åskovädret.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-07-27 15:53

Strax efter klockan nio på tisdagskvällen var fortfarande drygt 50 hushåll i Vimmerby kommun och 70 i Hultsfreds kommun utan ström. Antalet hushåll som saknar ström har varierat under dagen och ett tag var så många som 5000 Hultsfredshushåll helt strömlösa.

– I samband med att man gör omkopplingar kan det bli så. Man kopplar in på prov och då kan det slå ut fler än tidigare. Alla de här avbrotten är följdverkningar av det rejäla åskovädret vi hade tidigare idag, säger Björn Persson på E.ON:s presstjänst.

Servicetekniker är på plats och felsökning pågår men det är ännu oklart exakt när strömmen väntas komma tillbaka.

– Vi vågar inte gå ut med en prognos än. Det är omöjligt att säga när allt är åtgärdat. Man undersöker och letar efter fel och det kan handla om att patrullera längs flera kilometer ledning för att försäkra sig om att den är intakt, säger Björn Persson.

Det finns två möjliga scenarion som kan ha skett när åska ger upphov till strömavbrott.

– Det kan bli ett nedslag i ledningar och då blir det ofta skador på utrustningen. Men det behöver inte vara nedslag i ledning, det kan lika gärna vara bredvid. Det är sådana enorma krafter i åskoväder så spänningen i ledningen blir då onormal vilket gör att våra skydd reagerar och bryter strömmen för att skydda dels vår egen, men även kundernas eklektiska utrustning, säger Björn Persson.

Utvecklingen ser trots allt ljus ut och enligt EON:s avbrottskarta blir antalen hushåll utan ström färre och färre. Enligt tidigare information hoppades EON kunna ha avbrotten åtgärdade innan mörkret faller, men det gäller inte längre.

– Vi jobbar så länge det är ljust ute och sedan får vi se hur situationen ser ut. Vi kan i nuläget inte lova att alla har strömmen tillbaka innan midnatt, vare sig i Vimmerby, Hultsfred eller i hela Kalmar län, säger Björn Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!