Fortsatt strid mot luftledning

Eon missar att räkna med skogens stigande värde som koldioxidfångare när bolaget fortsätter att framhärda luftledning mellan Vimmerby och Kisa.
Det skriver en grupp markägare i en nytt yttrande till Energimarknadsinspektionen.

Vimmerby2013-01-09 07:21

Markägarna i Vimmerby och Kinda kommuner ger inte upp sin kamp mot mot eljätten Eons avsikt att bygga en luftledning rakt genom den småländska och östgötska skogsmarken. Eons motiv till valet av luftledning grundar sig  främst i ekonomin. Enligt Eon kostar luftledningen 70 miljoner och markalternativet cirka 300 miljoner.
Men markägarna fortsätter att underkänna de kalkyler Eon hänvisar till.
Som ett svar på Eons förra inlaga till Energimarknadsinspektionen i november i fjol, den myndighet som ska fatta beslut om Eon:s koncessionsansökan, ger markägargruppen fortsatt skarp kritik till Eons kostnadsberäkningar.

Växande miljövärde
Särskilt framhåller markägarna att Eon inte alls räknar med det växande värde skogen har som koldioxidfångare.Gruppen hänvisar till beräkningar som finns i Naturvårdsverkets underlag till arbetet med en färdplan för ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050.
I det perspektivet anser markägarna att den skog som måste skövlas bort för den runt fem mil långa luftledningen ska värderas till mellan 190 och upp till 500 miljoner kronor. Ett värde man anser att Eon måste lägga på sin kostnadsberäkning för att den ska bli komplett. I en sådan jämförelse blir markalternativet minst lika motiverat även i ett ekonomiskt perspektiv, anser markägarna.
De visar också stor besvikelse över att Eon i det här konkreta fallet inte visar någon hänsyn till sin egen miljöpolicy som anger att bolaget ska främja och genomföra klimateffektiviserande åtgärder i sin egen verksamhet och hos kunderna.
- En markkabel tar totalt 16 hektar i anspråk och minskar elledningens klimatpåverkan med 80 procent jämfört med i dag! skriver markägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om