Fortsatt tuffa tider för nattklubben

Det har varit ett tufft halvår för nattklubben Kharma som under normala omständigheter arrangerar event med artister och publik på 450 personer.

"Det är det som är dåligt med alla paket som kommit, de är inte riktade på rätt sätt utan alla blir dragna över samma kam." säger Christopher Novratidis

"Det är det som är dåligt med alla paket som kommit, de är inte riktade på rätt sätt utan alla blir dragna över samma kam." säger Christopher Novratidis

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-09-07 06:00

– Vi är ju begränsade, vi får inte ta in mer än antalet sittplatser vi har, vi kan inte köra några event, säger ägaren Christopher Novratidis.

Under sommaren har restaurang- och pubdelen gått okej, men det är inte där som den stora inkomsten kommer ifrån.

– Eventen står för hälften av vår månadsomsättning. 

Regeringen har remitterat två förslag på lättnader i förbudsförordningen som senare mynnade ut i Folkhälsomyndighetens förslag om att tillåta evenemang med sittande publik på upp till 500 personer. 

– Folkhälsomyndigheten bedömer att 50-gränsen har varit och är fortfarande ett viktigt verktyg i kampen mot covid-19. Vi vet samtidigt att många har drabbats hårt av förbudet och man upplever att regelverket är trubbigt. Gränsen på 50 deltagare ligger i nuläget fast som huvudregel, vi måste dock se till att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte i onödan träffar verksamhet som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) vid regeringens sända presskonferens den 21 augusti.

Men enligt Novratidis skulle det inte vara till någon större hjälp för nattklubben. 

– De som skulle kunna göra någonting är teatrar och idrottsevenemang där man har sittande publik. Vi har inte en möjlighet att göra det. Ska vi köra 450 sittande gäster så skulle jag behöva tre gånger så mycket personal som en vanlig kväll med 450 personer, för de får ju inte gå fram till baren. Så länge de har kvar kravet på sittande gäster så kommer vi inte kunna göra någonting. 

Att köra event för en mindre publik är inte lönsamt menar han.

– Jag tror inte många förstår hur mycket det kostar att dra igång ett event.

Han efterlyser mer riktade stöd från staten.

– Vi klarar oss inte hur länge som helst, det är självklart. Vi har en full hyreskostnad och arbetsgivaravgiften är densamma. Visst vi har permittering fortfarande, men lönerna måste ändå betalas ut även om intäkterna inte är detsamma. 

Man pratade ju om nattklubbsdöd redan innan corona, kan det här bli spiken i kistan för nattklubbar som fenomen?

– Det skulle det kunna vara. Jag personligen, efter det här halvåret, så tror jag att om jag skulle gå ifrån den här branschen nu så skulle jag aldrig hålla på med det igen. Man ska aldrig säga aldrig, men när man sett hur sårbart det är och hur lite man får tillbaka så är det svårt att se något värde i det.

Christopher Novratidis tycker att Vimmerbyborna varit bra på att stötta i tuffa tider.
Christopher Novratidis tycker att Vimmerbyborna varit bra på att stötta i tuffa tider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!