Förundersökning om grovt tjänstefel i kommunhuset

Det har inletts en förundersökning om grovt tjänstefel – efter en polisanmälan som är riktad mot två politiker och en kommunal toppchef. "Ingen är uppsatt som misstänkt, men jag har gett polisen i uppdrag att utreda vad som har hänt", säger åklagaren Johan Henningsson.

Anmälaren menar att tre kommunställda har gjort sig skyldiga till brott. Nu blir det upp till åklagaren att bestämma om förundersökningen ska drivas vidare eller läggas ner.

Anmälaren menar att tre kommunställda har gjort sig skyldiga till brott. Nu blir det upp till åklagaren att bestämma om förundersökningen ska drivas vidare eller läggas ner.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-09 17:00

Det är Kindabon Arne Grip som har polisanmält kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande Niklas Gustafsson (M) och kommundirektören Carolina Leijonram för en rad brott.

Enligt Grip ska de med olagliga metoder ha fört över kommunpengar till Leijonrams bankkonto under två års tid. Det gäller de lönehöjningar som gjordes 2019 och 2020.

"Jacob Käll har bestämt att kommunen ska ge Carolina Leijonram mera lön för 2020. Detta beslut är olagligt, går inte att verkställa och ska återtas av KS. Niklas Gustafsson gjorde samma kupp mot kommunkassan med skenförhandling och löneavtal hösten 2019, står det i anmälan som skickades till polisen 5 april 2021.

De senaste åren har Arne Grip gjort ett flertal polisanmälningar gällande just tjänstefel i Vimmerby kommun. Det grundar sig i att den tidigare ks-ordföranden Ingela Nilsson Nachtweij fick lämna sitt uppdrag på felaktiga grunder, enligt Grip.

– Sedan dess har jag letat efter olika ingångar. Alla beslut som är tagna med Jacob Käll som ordförande är ogiltiga, säger han till Vimmerby Tidning.

Vad tror du händer med den här anmälan?

– Om hon (Carolina Leijonram) har plockat på sig pengar av allmänna medel, på ett felaktigt sätt, så är det rött kort.

Åklagaren Johan Henningsson har inlett en förundersökning om grovt tjänstefel, vilket Dagens Vimmerby var först med att berätta om. 

När Vimmerby Tidning pratar med Henningsson om det aktuella fallet poängterar han att varken Jacob Käll, Niklas Gustafsson eller Carolina Leijonram är misstänkta för brott i nuläget.

– Det som har hänt är att polisen har fått in en anmälan gällande tjänstefel, där tre personer pekas ut. Men det betyder inte per automatik att de misstänks för brott. Jag har startat en förundersökning för att få ett bättre beslutsunderlag. Har det begåtts något brott? Finns det i så fall några misstänkta? Det är frågor som behöver besvaras.

– Polisen har fått i uppdrag att utreda vad anmälaren påstår har hänt. Därefter får jag ta ställning till om förundersökningen ska drivas vidare eller läggas ner. Det är där vi står idag.

När kan det komma ett beslut från dig?

– Jag väntar på svar från polisen, från det förhör som de ska ha hållit med anmälaren. Får jag inte någon återkoppling inom ett par veckor får jag börja jaga polisen igen. Förhoppningsvis kan jag ta ett beslut före nyår.

Den här anmälan kom in våren 2021. Varför har det dragit ut på tiden?

– Jag vet knappt vad jag ska använda för uttryck...det är rent ut sagt skitdåligt av polisen att lägga de här tjänstefelsärendena på hög. De hamnar konsekvent på grova brott-gruppen i länet, som har fullt upp med betydligt allvarligare brott. Jag tycker att det är ett feltänk hos polisen när man har organiserat verksamheten, säger Johan Henningsson.

• Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Carolina Leijonram och Niklas Gustafsson, som avböjer att kommentera den pågående utredningen. Jacob Käll har sökts, utan resultat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!