Fotbollsfeber inför damernas kvartsfinal

Under fredagskvällen spelar Sverige kvartsfinal mot Belgien i fotbolls-EM. Vimmerby Tidning har tagit tempen på stadens fotbollsfeber.

För Sven-Inge Bexell är det en självklarhet att följa fotbolls-EM. Han tycker att Kosovare Asllani är lagets absolut bästa spelare.

För Sven-Inge Bexell är det en självklarhet att följa fotbolls-EM. Han tycker att Kosovare Asllani är lagets absolut bästa spelare.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-22 05:00

Sveriges damlandslag med Vimmerbybördiga Kosovare Asllani i truppen tog under söndagen hem segern i sin grupp, efter en storvinst mot Portugal. Nu stundar nästa match där en semifinalsplats står på spel. Hur det ska gå i den matchen kan ingen veta säkert, men tron på att Sverige ska vinna även kvartsfinalen verkar vara hög här i Vimmerby.

På torget springer tidningen in i supportern Sven-Inge Bexell. För honom är det en självklarhet att kolla på fredagens match, även om alla skador som laget har dragit på sig oroar honom.

– Huvudsaken är att Asllani är med. Hon är bäst, påpekar han medan kamraterna runtomkring nickar instämmande.

En av männen i gänget uttrycker missnöje över att damernas fotboll får mycket kritik. Han tycker att det är obefogat eftersom de hitintills har lyckats mycket bättre i sina mästerskap än vad herrarna har gjort.

En bit bort kommer Angeli Karlsson och Erik Bouvin gående med sina cyklar. Vi ber dem tippa vad resultatet kommer bli i matchen.

– De kommer ju helt klart att vinna iallafall. Jag tror på 4-1, säger Bouvin medan Karlsson tror på ett jämnare resultat.

Vid torgets lekplats sitter René Larsen med dottern Frida i knät.

– Jag är från Danmark så jag håller egentligen på dem, säger han.

Men när Danmark nu är utslagna är det Sverige som Larsen hejar mest på.

I närheten står Sandra Thompson Handell och Matthew Thompson med uppsikt över sonen Alfred, 2. De berättar att de ska titta på matchen, men att den egentligen sänds lite för sent för dem.

– Vi har en tvååring som går upp tidigt så vi är trötta föräldrar, berättar de.

De båda gillar fotboll och har hört att Sverige borde ha ett övertag mot Belgien.

– Det känns som ett bra läge att möta dem, säger Matthew Thompson.

Om man, likt Sverigesupportrarna som vi har pratat med, inte är på plats i England för att stötta damerna går det bra att göra det även från hemmaplan. Några restauranger kommer till exempel att sända kvartsfinalen.

– Vi har ställt upp stora tv-skärmar i paviljongerna utanför hotellet, men det går också bra att sitta i lobbyn och titta om det är kallt, säger Anneli Rimås, VD på Björkbackens karaktärshotell.

Ute vid Nossen har man också förberett sig för att visa matchen.

– Det har kommit bra med folk under de andra matcherna, så nu håller vi tummarna för att alla vill kämpa och heja på Sverige, säger Elisabeth Wolmeryd, delägare i Vimmerby camping.

Angeli Karlsson och Erik Bouvin planerar att ha på matchen på Tv:n hemma. Karlsson tippar att resultatet blir 3-2 till Sverige medan Bouvin tror på 4-1.
Angeli Karlsson och Erik Bouvin planerar att ha på matchen på Tv:n hemma. Karlsson tippar att resultatet blir 3-2 till Sverige medan Bouvin tror på 4-1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!