FOTOEXTRA: Vimmerbys bästa bilder och fotografer utsedda i stor tävling

En bild säger mer än tusen ord. Så nio-tio bilder borde alltså säga… 10 000 ord? Nåja, vi kan nöja oss med ett konstaterande: Vimmerby dryper av skickliga fotografer.

Foto: Ulrika Hemmingsson

Vimmerby2016-06-09 11:00

Den relativt unga föreningen Vimmerby Fotoklubb representerar på många sätt det trendiga, nyuppblommade bildintresset. Och visst ligger det helt rätt i tiden: fotografering, förmågan att fånga en känsla, ett ögonblicksskeende, har nästintill blivit en statussymbol – framförallt bland unga.

Men hur mäter man kvalitet i ett fotografi?

Nyligen anordnade man föreningens första fototävling, varifrån Vimmerby Tidning nu kan publicera nio av de tio bidragen som placerade sig främst.

– Varje deltagare fick lämna in högst tre bidrag. Tävlingsreglerna var enkla: inget särskilt tema eller åldersbegränsning på bilderna. Det blev precis som vi hade hoppats: stor spridning på motiven, säger en lyrisk Bertil Andersson, ordförande Vimmerby Fotoklubb.

Grannföreningen från Hultsfred agerade domare och bildbedömare i tävlingen – allt för att varje bild skulle bedömas rättvist, och för att undvika jäv.

Totalt fick man in 48 bidrag.

– En sådan här fototävling får man inte ta på så stort allvar. Smaken är olika och hade någon annan bedömt bilderna så hade vi säkerligen fått ett annat resultat. Det fanns många fina bilder bland de som inte blev placerade. Kanske någon av dem hade vunnit om någon annan varit domare…

På lördag – i samband med Brygghusets fest i Källängsparken – arrangeras för tredje året i rad Vimmerby-linan; alla som vill får då ta med sig ett valfritt antal bilder (gärna laminerade) som sedan hängs upp i stängslet som omgärdar festområdet.

Framåt kvällen, när festbelysningen tänds, skapas då ett läckert bildgalleri – fritt för alla festsugna att beskåda.

– Det finns inget tävlingsmoment är inlagt på lördag, utan fototräffen är just för att träffas över ett gemensamt intresse och diskutera foto och titta på bilder, säger Bertil Andersson och tillägger:

– Storleken på bilderna som ställs ut får gärna vara 20x30 (A4), men utställaren väljer själv format. Brygghuset har öppet till kl. 02.00, men varje utställare plockar självklart ner sina egna bilder när den får lust att avbryta.

Tredjeplatsen i tävlingen.
Tredjeplatsen i tävlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om