Björn Stridh: Därför är det här mitt smultronställe

Vimmerby Tidning har under sommaren skrivit om Vimmerbyprofilers favoritplatser. Idag har turen kommit till fotograf Björn Stridh.

Framför Ålhults säteri. Det är ett hus som kan sätta igång fantasin när man cyklar förbi. Detta då en av de förmodade konspiratörerna bakom mordet på Gustav III bodde där en period på 1700-talet.

Framför Ålhults säteri. Det är ett hus som kan sätta igång fantasin när man cyklar förbi. Detta då en av de förmodade konspiratörerna bakom mordet på Gustav III bodde där en period på 1700-talet.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2023-07-22 08:00

På en liten grusväg bara några hundra meter från Ålhult säteri möter Vimmerby Tidning Björn Stridh, som till vardags driver Thornbergs Foto i centrala Vimmerby sedan många år. Han har tagit med sig sin cykel, en Kona Roadhouse, som han använt flitigt genom åren. Däcken på cykeln är inte helt punkteringssäkra, men det är däck särskilt lämpliga för gruskörning. Det är vägen vi står på som han har valt som sitt smultronställe. 

Varför valde du den här grusvägen som ditt smultronställe? 

– Här får jag ett skönt flyt i åkningen. Det är lagom stora backar, vacker natur och lite trafik. Att det är lite trafik är viktigt. Det här var min favoritrunda. Eftersom jag har flyttat till Lönneberga så har jag inte kört här på ett tag. Det slog mig när jag kom hit idag, vilken topprunda det här är, säger Björn Stridh. 

Sträckan som vi möts på är en del av Gullringsrundan. En sträcka som Björn Strid beskriver som cirka 4,5 mil lång beroende på hur man åker. Han upptäckte just den här rundan av en slump då han brukade testa att cykla olika vägar och stigar i Vimmerby trakten, alltid med en karta i fickan. 

Hur kom du in på cyklingen?

– Jag hade skateboardkompisar i Stockholm som cyklade. Jag blev sugen när de pratade om det och började cykelpendla till Hultsfred från Vimmerby, då jag på den tiden hade en fotobutik där med. När jag märkte att det gick fick jag en belöningskänsla och blev peppad av det, säger han. 

Björn Stridh har jobbat med foto hela sitt vuxna liv och har varit 36 år på fotobutiken i Vimmerby. Det var när han gick på högstadiet i Vimmerby som fotointresset startade.

– Det fanns ett mörkrum där och till vår fysiklärare stora glädje var vi två som tyckte det var roligt att lära oss framkallning, säger han. 

Närheten till Ålhults säteri leder oss in på Carl Fredrik Pechlin, en av de förmodade konspiratörerna bakom mordet på Gustav III 1792.

Känner du till att Pechlin har bott på Ålhults säteri?

– Ja, det finns mycket historia här. Det var en skön känsla att cykla förbi det gamla huset och tänka på vad som pågick bakom fönsterna. Det handlar inte bara om att trampa, det är en inre upplevelse också, berättar Björn Stridh. 

Har du saknat ditt smultronställe? 

– Jag har inte gjort det tidigare, men nu när jag kom hit så gjorde jag det. Jag kommer börja cykla här igen, det är kvalitetscykling, säger han. 

Om Carl Fredrik Pechlin

Carl Fredrik Pechlin föddes 8 augusti 1720 i Holstein. 

Genom giftermål fick Carl Fredrik Pechlin en stor förmögenhet och ägde bland annat sätesgården Ålhult med nära hälften av Södra Vi och Djursdala socknar. 

Han anklagades för medverkan i planeringen av mordet på Gustav III, men det fanns ingen bindande bevisning. Han blev istället satt på så kallad bekännelse, först på Karlstens och sedan på Varbergs fästning, där han blev kvar till sin död 1796.
 

Källa: Riksarkivet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!