Foton från förr på Näktergalen

Hur mycket har Vimmerby förändrats sedan 1986? Hur såg det ut när Koppargården brann? Och vad heter alla som fotograferats på AL-skolan på 50-talet?
När kommande utställning, ”Foto och allsköns ting” drar igång på Näktergalen finns anledning att tro på stort intresse.
– Gamla foton brukar har den lockelsen, säger Gunilla Gustafsson.

Filmen från Vimmerby Folkskola, senare AL-skolan, från läsåret 1957-58 kommer säkert att få en och annan att stanna till lite extra.

Filmen från Vimmerby Folkskola, senare AL-skolan, från läsåret 1957-58 kommer säkert att få en och annan att stanna till lite extra.

Foto:

Vimmerby2017-11-13 16:00

Bilder från Vimmerby kommuns digitala ljud- och bildarkiv har visats förr. Men de som har valts ut till utställningen som öppnar nu på lördag, de är tidigare ovisade i sammanhang som det här.

Men så finns det också att välja bland.

– Omkring 27 000 scannade bilder. Och det finns ju hur mycket pärlor som helst, säger Gunilla Gustafsson på Stadsmuseet Näktergalen, där utställningen pågår över jul och fram till 20 januari.

Vem som helst kan gå in och söka i bildarkivet via kommunens hemsida. För att göra proceduren mera tillgänglig och enkel har en informativ folder tagits fram i samband med utställningen.

– Så att fler kan ta del av det här fantastiska arkivet.

I utställningen finns en mängd Vimmerbymiljöer och människor, identifierade som icke identifierade. En del bilder finns i foldrar, där besökarna kan fylla i information om man sitter inne med sådan. Många av fotona är från en tid som är ”nyss” i arkivsammanhang, men även bilder från mitten av 1980-talet får oss att känna att åren nog gått, i alla fall.

Pärmar med skolfoton från Astrid Lindgrens skola, dåvarande Vimmerby Folkskola, på 1950-talet, lär också bli en snackis – för att inte tala om Elis Barkstams film från samma skola, läsåret 1957-58.

– Den är lång, en timme och 25 minuter, och här är allt från upprop, lektion i träslöjd, raster och lekar. Fantastiskt kul att se och ett bra tidsdokument. För de som gick på skolan under den här tiden är det förstås extra intressant.

Tyngdpunkten ligger på foton, men det finns också plats för ”allsköns ting”, bland annat föremål från arkivet, keramik, tennföremål och modellmakare Nils ”Huberth” Swensons fina alster – och en samling souvenirer med Vimmerbykoppling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om