Fräcka budskap och broderade virus i ny utställning

Både coronakuddar och broderade bonader med fräcka budskap får plats på stadsmuseet Näktergalens nya utställning, "Slöjd med budskap".

Agneta Kullgard har broderat en stor del av hennes liv. Under pandemin har hon bland annat broderat coronavirus på kuddar.

Agneta Kullgard har broderat en stor del av hennes liv. Under pandemin har hon bland annat broderat coronavirus på kuddar.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-06 06:00

Vimmerbybon Anita Kullgard är en av 12 slöjdare från länet som ställer ut sina slöjdalster med budskap. 

– Jag gillar att brodera och har alltid gjort det enda sedan jag var tonåring, berättar hon och visar upp en kudde med ett komplicerat brodyrmönster.

Till en början kände hon att det var ett för krångligt mönster hon skaffat och tänkte att det där klarar hon inte. Sen kom corona.

– Då kunde jag inte gå ut så mycket så då bestämde jag mig för att om jag syr en liten bit varje dag så kanske den blir klar till sommaren.

Det blev garn över och då bestämde hon sig för att brodera ett coronavirus på andra sidan kudden. På museet ställer hon ut två av sina kuddar.

Många av de andra alstren speglar också samtiden och den pandemi vi lever i. Medan andra har roliga citat, som en broderad bonad med texten "Ett arsle är ett arsle även i finbyxor".

– Det är några alster som har citat som man drar på smilgroparna åt. Vi har till och med en varningsskylt på en som är lite fräckare, berättar Thea Östin, textil hemslöjdskonsulent i Kalmar län.

Kalmar Hemslöjdsförening och museet Näktergalen samarbetar för första gången och gör utställningen tillsammans.

– Vi gjorde ett upprop där vi ville ha slöjd med budskap i alla möjliga olika tekniker, men nu blev det bara textil – det var de som hakade på helt enkelt, säger Östin.

Med rådande restriktioner blir det en digital utställning, till att börja med.

– Vi är fullt medvetna om att vi kanske inte får öppna utställningen, men det har funnits vissa indikationer att museum och liknande kan få öppna för x antal besökare, en per tio kvadrat som det är för butiker. Det skulle vi klara jättebra här och då vill vi vara redo att välkomna besökare om den öppningen kommer, säger Gunilla Gustafsson, museiföreståndare.

– I och med att utställningen inte kan öppna för fysiska besökare så ska vi lägga ut det här på Kalmar läns hemslöjdshemsida med foto på alla grejer och även film, säger Östin. 

Vad vill ni få ut för budskap med den här utställningen?

– Att nästan allt är tillåtet och att det inte behöver vara så märkvärdigt och det finns inga pekpinnar, säger Gustafsson.

– Vi tänkte också att i de här tiderna så kanske man har ett behov att uttrycka sig på något sätt. Det var någon som frågade mig: ”har inte all slöjd ett budskap?” Och jo, visst har det väl det, men här blir det så konkret med bokstäver, säger Östin.

Broderi har fått sig ett uppsving på senare år, och dagens moderna bonader har ofta lite fräckare budskap än vad de hade förr i tiden.
Broderi har fått sig ett uppsving på senare år, och dagens moderna bonader har ofta lite fräckare budskap än vad de hade förr i tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!