Frågetecken kring fiber och IT-sam

Det finns många frågetecken kring planerna på ett fibernät och kommunens inträde i IT-sam. Det anser centerns fullmäktigeledamot Anna Svensson.
Kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, sade att IT-sams erfarenhet att bygga fiber är det tyngsta skälet till Vimmerbys medlemskap.

Vimmerby2012-05-30 06:29

- Det är en riktig soppa. IT-sam pekar ut etapper främst mellan kommunens tätorter och Kisa. Men det finns ingen politisk strategi för hur vi vill bygga ut ett fibernät och det finns heller inget underlag som visar hur det ser ut idag, kanske IT-sams byggplaner innebär att det byggs dubbelt, sade Anna Svensson, i debatten kring hennes egen interpellation till kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk.
Hon fann det beklagligt att IT-sam söker medel till en tänkt utbyggnad utifrån en egen prioritering som inte vilar på en politisk strategi.

Behoven?
- Det finns inget underlag som visar företagens och de boendes behov, eller vad det skulle kosta att fixa till sträckor där det inte finns fiber i dag. En fjärdedel av kommunens invånare bor utanför det område som det tittas på i dag, och jag anser att det är främst i det området kommunens resurser bör satsas, sade Anna Svensson.
Micael Glennfalk, M, ser på fiberfrågan med andra ögon.
- Egentligen är den här debatten för tidig, vi ska ta en politisk IT-strategi i bästa fall i juni, och det är inget märkligt i att kommunens IT-förvaltning, för det är precis det IT-sam är, själva lägger fram ett förslag som vi politiker sedan ändrar i, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om