– Yallatrappan är en väldigt bra förebild som jobbar med att ordna arbetstillfällen för utrikesfödda kvinnor och har lyckats växa och vi tänker ta efter det och få något liknande i Vimmerby, säger Tobias Ragnarsson, projektledare för kommunens EU-stödda projekt arbetsintegration för kvinnor.
På tisdagen fick närmare ett 100-tal intresserade deltagare från målgruppen utrikesfödda kvinnor, kommunala tjänstemän och politiker och andra berörda en inblick i Yallatrappan framgångsrika arbetsmetod.
Yallatrappan startade i Rosengård i Malmö 2010. Yallatrappan är socialt företag och kvinnokooperativ med inriktning på arbetsintegration.
– Vi jobbar för att anställa fler utrikesfödda kvinnor i våra verksamheter som består av en lunchservering, ett cateringkök, flera syateljéer och lokalvårdstjänster, säger Therese Frykstrand.
Hon är en av de två kvinnor från Yallatrappan som föreläste i Vimmerby.
När Yallatrappan startade 2010 anställdes sex kvinnor i huvudsak på deltid. I dag jobbar 37 kvinnor i någon av de olika verksamheterna. Nästan alla arbetar heltid.
Zaina Doulani från Libanon är en av dem. Hon har varit med från början.
– Yallatrappan betyder väldigt mycket för mig, det är som en familj, säger hon.
Utöver de egna verksamheterna jobbar Yallatrappan även med arbetsförmedlingen och kommunen.
– Vi samarbetar för att arbetsintroducerar fler kvinnor den vägen. Vi hoppas att vi kan inspirera Vimmerby, sprida kunskap och visa att det går, även om man inte tror det, säger Therese Frykstrand.