Namelle hoppas att regeringens nya extra kulturpengar ska täcka hennes ekonomiska tapp, medan han lever på sitt ordinarie jobb.
– Därför har jag inte brytt mig om att se om det finns något stöd att söka, och om det finns så är det många som behöver det bättre än mig, särskilt de som jobbar med teknik och sånt runt scenerna har det tufft har jag förstått, säger Per Backstad.
Han frilansar som musiker, men i sommar har det inte blivit alls som tidigare.
– Jag hade kanske 30 gig i fjol, i år blev det väl tio och det är inte så glest som man trodde. Sen hör jag ju till dom som har ett annat jobb också så jag går inte på knäna som de som har det här på heltid. De har det inte roligt, säger han.
På onsdagen kom regeringen med ytterligare 3,4 miljarder till kulturlivet. En miljard för att ställa om och få igång kulturarrangemang nästa år. 1,5 miljarder är ett extra krisstöd direkt till kulturutövare i år. Vimmerbybördiga artisten och låtskrivaren Namelle, eller Elin Namnieks, hoppas få del av de nya extra pengarna. Förra sommaren hade hon runt 30 gig. I år blev det noll.
– Allt bokat har ställts in och annat har inte blivit av. Bara en livestream från Latitud i Oskarshamn. Så pandemin har drabbat mig väldigt mycket, framför allt ekonomiskt, säger hon.
Hon har svårt att ge någon summa, men har fått ett visst stöd.
– Det gick bara att söka för inställda spelningar i april och maj, inget för sommaren. Det nya som kom nu vet jag inte hur det fördelas ut.
Hur tycker du att det ska fördelas?
– Det är svårt att säga, alla ska väl ha rätt till ersättning, men kanske att det ska vara lite mer till mindre artister och företag än till de stora som nog har bättre möjligheter att överleva.
När hon kan stå på en scen framför en publik igen vet hon inget om i dag.
– Nej, inte en aning. Man håller tummarna för nästa år, men jag vet inget om hur det blir, men det känns som det håller på att släppa litegrann. Under tiden jobbar jag med låtskrivandet så att jag har mycket nytt material när jag kan börja uppträda igen, säger hon.
Hon poängterar att krisen även för med sig goda inslag.
– Det är viktigt att hålla på med sin musik och det är roligt att se hur många är extra kreativa och pushar till max för att hitta nya innovativa lösningar för till exempel nå ut till en bredare publik. Så det för med sig något gott också på sikt, säger Elin Namnieks.