Daniel fick mäktigt uppdrag – i SHL-arenan: "Bra drag"

Daniel Lindqvist stämde upp i puben med sin gitarr till supportrarnas glädje när det var dags för seriepremiär i SHL. "Från ingenstans var det helt fullt i baren", säger han.

Daniel Lindqvist tyckte det var en behaglig och uppsluppen stämning på puben i Saab arena.

Daniel Lindqvist tyckte det var en behaglig och uppsluppen stämning på puben i Saab arena.

Foto: Privat foto

Vimmerby2024-09-26 06:00

Det dröjde innan Daniel Lindqvist, 31, från Vimmerby vågade spela och sjunga så att andra hörde. Släkten fick bli första publik och sedan har det gått som på räls. När Linköpings HC hade seriepremiär i Saab arena fanns Daniel Lindqvist på plats i puben för att underhålla en stund före matchen och i första pausen (LHC-Brynäs). 

– Det var bra drag och tryck i publiken med supportrar från båda lagen. Det kunde ha blivit spänt. Men de stämde upp tillsammans och sjöng med i den spontana allsången.

Repertoaren bestod bland annat av kända Lars Winnerbäcklåtar, passande för Linköpingsbor. Köerna hade tidigare ringlat sig långa innan matchen.

– I pausen var det några som passade på att komma lite tidigare, men sen från ingenstans var det helt fullt i baren. Det var en häftig upplevelse.

Ingen i Daniel Lindqvists släkt är professionella musiker, men de hyser ett stort intresse för musik med bred och blandad smak. Han började spela gitarr när han gick i nian.

– Det var ganska sent som jag började spela gitarr, men jag har alltid tyckt om att sjunga.

Det är svårt att beskriva en röst. Själv tycker Daniel Lindqvist att han har en vanlig röst.

– Jag tror min röst passar för det mesta. Jag tycker om allt från In flames till Tommy Körberg. Men kanske är ballader det som min röst passar bäst till, det folkliga.

Daniel Lindqvist kör mest covers och spelar ofta på bröllop och dop, både i kyrkan och sen på festen efteråt. Det har inte blivit något eget komponerade. 

– Jag skulle gärna vilja ha eget material. Visst måste man drömma och ta för sig lite. Men just nu passar det bra med att bara ha roligt med sången.

På veckorna är det jobb på Åbro Bryggeri som gäller och på helgerna trubaduruppdrag. Hösten brukar vara lite lugnare, för att dra igång igen under vår och sommar. Vid en tidpunkt tog Daniel Lindqvist tjänstledigt för att förkovra sina musikaliska färdigheter. Det blev ett år på folkhögskola i Kalmar med kurser i sång och komp. 

– Jag hade mest suttit hemma och kände att jag ville ha mer kött på benen. Nu har jag fått en bättre sångteknik och vet hur jag ska ta hand om min röst.

Idag värmer han alltid upp före alla spelningar och gör även sångövningar för att varva ner efteråt. Han märker skillnad.

– Jag blir trött om jag bara kör på. Det har verkligen hjälpt att få bra verktyg för att upprätthålla en bra röstvård.

Premiären i Saab arena höll på att bli inställd. Daniel Lindqvist hade blivit sjuk i början av veckan och kunde inte sjunga. Det var i sista sekund som det blev bra.

– Jag var orolig för att rösten inte skulle hålla.  Receptet blev att vila mycket och dricka vatten. Det är så svårt när man blir sjuk, men jag vill så gärna sjunga och spela. 

Rösten höll och fler förfrågningar att göra arenaspelningar har kommit. Det började med att en bekant till en bekant frågade om han ville spela i Saab arena. 

– Nästa match krockar med ett bröllop tyvärr, men jag kommer spela i Oskarshamn (Hockeyallsvenskan).

Vem vet, det blir kanske så att Daniel Lindqvist kommer uppträda inne i arenan en dag? Som en mellanakt på Superbowl.

– Det vore förstås häftigt. Men jag trivs med att sitta i ett hörn och underhålla. I början ville jag ha mer respons och bekräftelse, men har med tiden uppskattat att ibland också bara finnas i bakgrunden. Variationen är förstås optimalt liksom att spela tillsammans med andra. Det beror på vilket sammanhang jag spelar i om det är på en restaurang eller på en fest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!