Från Amsterdam till Tuna

Vad sägs om att susa fram i en öppen sportbil genom ett soligt grönskande landskap?
För holländska Super Seven Club är det en essens i livet.
Varje år blir det en utlandstur med sportbilarna. I år gick färden till Sverige och med Tuna som huvuddestination.

Tunabördiga Elisabeth van Waveren och hennes man Kees är anledningen till att årets utlandstripp för Super Seven-gänget gick till Sverige och Tuna. Kees har haft sin vita Donkervoort i över 25 år och de tänker behålla den. "Så länge vi tar oss i och ur har vi den kvar".

Tunabördiga Elisabeth van Waveren och hennes man Kees är anledningen till att årets utlandstripp för Super Seven-gänget gick till Sverige och Tuna. Kees har haft sin vita Donkervoort i över 25 år och de tänker behålla den. "Så länge vi tar oss i och ur har vi den kvar".

Foto:

Vimmerby2012-06-22 04:06


Det är unika bilar som i dagarna rullar runt på vägarna kring Tuna och Vimmerby. I grunden är alla Lotus, men de är byggda som byggsatser och varje bil har sin egen stil och design, och de som avviker från Lotus originalmodell har andra modellnamn som Catenham, Batan, Donkervoort eller Westfield.
- Grundmodellen är sportbilen Super Seven som Lotus tog fram på 1950-talet, när Lotus satsade på racingbilar såldes rättigheterna till Caterham som sedan började sälja byggsatser, berättar Kees van Waveren, som kör en variant som heter Donkervoort.
- Bilarna är låga och smidiga i kurvorna, vill man kan man komma upp i 200 km. Men det är vansinne i en så lätt bil - då blir den en raket.

Bilen är hans lycka
Många av entusiasterna har byggt ihop byggsatsen själva och hittat lämplig motor någonstans. Därför är det renaultmotor i en kärra och fordmotor i en annan.
För Kees van Waveren är inte bilbyggandet och att mecka den drivande kraften. Han gillar att ge sig ut och åka.
- Den här bilen är min lycka. Det var när jag köpt den som jag träffade min fru Elisabeth, säger han med ett stort leende.
Det är tack vare Elisabeth som besöket i Vimmerbytrakten kommit till. Hon är bördig från Tuna.
- Jag hette Gustafsson då och min far var stins i Spångenäs på 1940-talet, berättar hon.

"Sverige är fantastiskt"
I dagarna fyra har hon och Kees tagit med sig sportbilssällskapet till hennes barndomstrakter för att uppleva den svenska sommaren med smalspårstur, älgar på nära håll i Virum, sill och potatis och midsommar med dans runt den klädda stången- och förstås åka runt med sina bilar på alla småvägar de kan hitta.
- Det är underbara vägar att åka på. Sverige är fantastiskt vackert och Sverige har väder - alla sorter!
Alla är de medlemmar i Super Seven Club i Holland. Men traditionen att åka på en utlandstur varje år är ett privat initiativ inom just det här sällskapet.
Turerna är minutiöst planerade in i minsta detalj.
- Det behövs för att det ska fungera med lagom sträckor mellan kaffestopp, toabesök och mattillfällen, säger Kees van Waveren som planerat Sverigeturen tillsammans med Elisabeth.
- Det var när jag brutit hälen och flög till Göteborg där Elisabeth hämtade mig när vi skulle vara i stugan vid Gränssjön i Tuna, säger han. Då prickades rutten in med Marstrand, Fiskebäckskil, Tanumshede, Fjällbacaka, Ålleberg utanför Falköping och Saabmuseet i Trollhättan in.
- Museet var stängt den här veckan, men de öppnade exklusivt för oss i tisdags.
I Tuna bor de i stugbyn i Stolpetorp hos Kajsa och Ingvar Källåker.
- Det är perfekt ordnat för oss här. Vi får all service vi behöver, och närbutiken servar med nybakat bröd och alla varor vi behöver varje dag, säger Elisabeth van Waveren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om