FrÄn Djursdala till Dubai - och tillbaka igen

Djursdalabördige Kristin Nyström berÀttar om hur lÀngtan efter att se vÀrlden ledde henne till en internationell karriÀr som klÀddesigner, om hÄrt arbete, och vad det egentligen innebÀr att lyckas i livet.

"Att kunna Äka hit Àr jag sÄ tacksam över. Att barnen har fÄtt springa i skogen i sommar. Djursdala Àr alltid hemma för mig" sÀger Nyström som bott i bland annat Singapore, Pakistan och Dubai.

"Att kunna Äka hit Àr jag sÄ tacksam över. Att barnen har fÄtt springa i skogen i sommar. Djursdala Àr alltid hemma för mig" sÀger Nyström som bott i bland annat Singapore, Pakistan och Dubai.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby2020-08-22 08:00

– Jag har alltid haft intresse för klĂ€der, men pĂ„ gymnasiet tĂ€nkte jag att jag inte Ă€r sĂ„ bra pĂ„ att rita. Men det spelar ju ingen roll, det Ă€r idĂ©erna som gör designen, sĂ€ger Kristin Nyström som snart Ă„ker tillbaka till Dubai efter att ha tillbringat sommaren i Djursdala.

De tidiga skolÄren minns hon med vÀrme.

– Vi var nio personer i klassen i Djursdala, det var helt fantastiskt. Man blev alltid sedd.

LĂ€ngtan efter att se vĂ€rlden tog henne till en reseledarutbildning och senare ett jobb som kabinpersonal. 

– En kompis sa till mig att ”det dĂ€r borde du söka, du som vill ut och se vĂ€rlden”. Jag kommer ihĂ„g att jag tĂ€nkte att det dĂ€r jobbet kommer jag aldrig att fĂ„.

Men det fick hon.

– Det tog bara en mĂ„nad sen hade jag hyrt ut min lĂ€genhet och flyttade till Dubai. Min mamma undrade om jag visste vad jag gett mig in pĂ„ och det gjorde jag vĂ€l inte, sĂ€ger Kristin Nyström, som har nĂ€ra till bĂ„de skratt och allvar.

PÄ en utbildning i visuell kommunikation föddes idén till barnklÀdesmÀrket Gardnerandthegang.

– Jag har alltid haft ett behov av att skapa, haft massa idĂ©er, men det tog ett tag innan jag visste vad jag ville göra av alla idĂ©er. 

NÀr hon fick sitt första barn tyckte hon att det var svÄrt att hitta klÀder med bra motiv.

– PĂ„ universitetet i Singapore fanns en lĂ€rare som sa att jag borde göra nĂ„got med mina illustrationer. Jag provade att trycka egna klĂ€der och skickade ut prover till bloggare.

Motiven hade teman med budskapet om att vara snÀll, öppen och förstÄende.

– Jag blir inte arg om mina barn kommer hem och fĂ„tt underkĂ€nt i matte, men det Ă€r en annan sak om de har betett sig oschysst, berĂ€ttar hon. 

MÀrket tog fart och butiker började kontakta henne.

– Jag jobbade som en galning, det var jag som designade, administrerade, skötte hemsidan, försĂ€ljning och redovisning. Jag sov med min laptop i sĂ€ngen. Gud vad stressigt det var, har jag insett nu, sĂ€ger hon. 

Ett nytt mÀrke, Florenceowens, Àr under utveckling.

– Tanken Ă€r att det ska bli en webbplats och en webbutik, och sĂ„ kommer jag jobba med stories - fota, skriva och berĂ€tta mĂ€nniskors historier. Jag vill inkludera transpersoner och mĂ€nniskor frĂ„n olika kulturer och religioner. Alla har en historia som Ă€r vĂ€rd att berĂ€tta, man mĂ„ste bara vara villig att lyssna.

Vad driver dig?

– Ibland undrar jag sjĂ€lv vad som driver en. Folk undrar ju ”hur lyckas man med livet” och jag tĂ€nker att om man fĂ„r ha ett jobb, vilket som helst, som man trivs med, dĂ„ Ă€r jag nöjd - sĂ„ lĂ€nge man har hĂ€lsan.

Ridning och att vara ute i naturen Àr nÄgot hon saknar i Dubai.

– Natur, grönska, och att kunna vara utomhus. DĂ€r tar man bilen överallt och halva Ă„ret Ă€r det sĂ„ varmt att det Ă€r jobbigt att vara ute. Jag blir alltid sugen pĂ„ det smĂ„lĂ€ndska livet nĂ€r jag Ă€r hĂ€r, men det Ă€r ett stort beslut. Livet Ă€r i Dubai just nu. Det ska bli skönt att komma tillbaka till rutiner, regelbundna jobb och att skjutsa barnen till simningen.

Kristin Nyströms rÄd till unga som drömmer om en internationell karriÀr Àr att inte vara rÀdd.

– Oftast har man ju inte en jĂ€vla aning om vad man hĂ„ller pĂ„ med, men det har nog ingen annan heller. Man fĂ„r inte tĂ€nka att ”lilla jag frĂ„n lilla Vimmerby
”, utan man mĂ„ste vĂ„ga prova. Det Ă€r sĂ€llan man Ă„ngrar nĂ„got man provat, man Ă„ngrar ju det man lĂ€t bli, sĂ€ger hon.

Nyströms klÀdmÀrken Gardnerandthegang och Florenceowens Àr bÄda uppkallade efter döttrarna Florence (t.v) och Ava (t.h).
Nyströms klÀdmÀrken Gardnerandthegang och Florenceowens Àr bÄda uppkallade efter döttrarna Florence (t.v) och Ava (t.h).
Kristin Nyström

Inspireras av:

"Att komma ut frÄn sitt vanliga liv. Det behöver inte vara att resa till Mongoliet, det kan vara att Äka till VÀxjö. Det Àr vÀl lite som trÀning, trÀnar man sjÀlv blir man bekvÀm och gör det man Àr bra pÄ. TrÀnar man med andra mÄste man utmana sig".

Vill inspirera till:

Att vÄga vara sig sjÀlv. Det Àr nog svÄrt för alla, att inte spela cool. Men jag tror att man skulle vara mycket lyckligare. Om jag bara lyckas inspirera en enda person har jag lyckats".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!