Från Djursdala till Dubai - och tillbaka igen

Djursdalabördige Kristin Nyström berättar om hur längtan efter att se världen ledde henne till en internationell karriär som kläddesigner, om hårt arbete, och vad det egentligen innebär att lyckas i livet.

"Att kunna åka hit är jag så tacksam över. Att barnen har fått springa i skogen i sommar. Djursdala är alltid hemma för mig" säger Nyström som bott i bland annat Singapore, Pakistan och Dubai.

"Att kunna åka hit är jag så tacksam över. Att barnen har fått springa i skogen i sommar. Djursdala är alltid hemma för mig" säger Nyström som bott i bland annat Singapore, Pakistan och Dubai.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby2020-08-22 08:00

– Jag har alltid haft intresse för kläder, men på gymnasiet tänkte jag att jag inte är så bra på att rita. Men det spelar ju ingen roll, det är idéerna som gör designen, säger Kristin Nyström som snart åker tillbaka till Dubai efter att ha tillbringat sommaren i Djursdala.

De tidiga skolåren minns hon med värme.

– Vi var nio personer i klassen i Djursdala, det var helt fantastiskt. Man blev alltid sedd.

Längtan efter att se världen tog henne till en reseledarutbildning och senare ett jobb som kabinpersonal. 

– En kompis sa till mig att ”det där borde du söka, du som vill ut och se världen”. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det där jobbet kommer jag aldrig att få.

Men det fick hon.

– Det tog bara en månad sen hade jag hyrt ut min lägenhet och flyttade till Dubai. Min mamma undrade om jag visste vad jag gett mig in på och det gjorde jag väl inte, säger Kristin Nyström, som har nära till både skratt och allvar.

På en utbildning i visuell kommunikation föddes idén till barnklädesmärket Gardnerandthegang.

– Jag har alltid haft ett behov av att skapa, haft massa idéer, men det tog ett tag innan jag visste vad jag ville göra av alla idéer. 

När hon fick sitt första barn tyckte hon att det var svårt att hitta kläder med bra motiv.

– På universitetet i Singapore fanns en lärare som sa att jag borde göra något med mina illustrationer. Jag provade att trycka egna kläder och skickade ut prover till bloggare.

Motiven hade teman med budskapet om att vara snäll, öppen och förstående.

– Jag blir inte arg om mina barn kommer hem och fått underkänt i matte, men det är en annan sak om de har betett sig oschysst, berättar hon. 

Märket tog fart och butiker började kontakta henne.

– Jag jobbade som en galning, det var jag som designade, administrerade, skötte hemsidan, försäljning och redovisning. Jag sov med min laptop i sängen. Gud vad stressigt det var, har jag insett nu, säger hon. 

Ett nytt märke, Florenceowens, är under utveckling.

– Tanken är att det ska bli en webbplats och en webbutik, och så kommer jag jobba med stories - fota, skriva och berätta människors historier. Jag vill inkludera transpersoner och människor från olika kulturer och religioner. Alla har en historia som är värd att berätta, man måste bara vara villig att lyssna.

Vad driver dig?

– Ibland undrar jag själv vad som driver en. Folk undrar ju ”hur lyckas man med livet” och jag tänker att om man får ha ett jobb, vilket som helst, som man trivs med, då är jag nöjd - så länge man har hälsan.

Ridning och att vara ute i naturen är något hon saknar i Dubai.

– Natur, grönska, och att kunna vara utomhus. Där tar man bilen överallt och halva året är det så varmt att det är jobbigt att vara ute. Jag blir alltid sugen på det småländska livet när jag är här, men det är ett stort beslut. Livet är i Dubai just nu. Det ska bli skönt att komma tillbaka till rutiner, regelbundna jobb och att skjutsa barnen till simningen.

Kristin Nyströms råd till unga som drömmer om en internationell karriär är att inte vara rädd.

– Oftast har man ju inte en jävla aning om vad man håller på med, men det har nog ingen annan heller. Man får inte tänka att ”lilla jag från lilla Vimmerby…”, utan man måste våga prova. Det är sällan man ångrar något man provat, man ångrar ju det man lät bli, säger hon.

Nyströms klädmärken Gardnerandthegang och Florenceowens är båda uppkallade efter döttrarna Florence (t.v) och Ava (t.h).
Nyströms klädmärken Gardnerandthegang och Florenceowens är båda uppkallade efter döttrarna Florence (t.v) och Ava (t.h).
Kristin Nyström

Inspireras av:

"Att komma ut från sitt vanliga liv. Det behöver inte vara att resa till Mongoliet, det kan vara att åka till Växjö. Det är väl lite som träning, tränar man själv blir man bekväm och gör det man är bra på. Tränar man med andra måste man utmana sig".

Vill inspirera till:

Att våga vara sig själv. Det är nog svårt för alla, att inte spela cool. Men jag tror att man skulle vara mycket lyckligare. Om jag bara lyckas inspirera en enda person har jag lyckats".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!