Från het arbetsmarkad till oviss framtid

De gick från skolbänk till het arbetsmarknad. Nu försvinner jobben. ”Ingen vill ju anställa nu”, säger Amanda Anemyr, fjolårsstudent på restaurangskolan i Vimmerby.

Amanda Anemyr ser ovisst på sin framtid inom restaurangbranschen.

Amanda Anemyr ser ovisst på sin framtid inom restaurangbranschen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-05-17 18:00

Efter studenten på Vimmerby gymnasiums program Restaurang och livsmedel gick Amanda Anemyr, Vimmerby, från skola till jobb utan att passera ledighet.

Dagen efter studenten for hon till Öland, för att göra sin tredje café- och barsommar.

Sedan dess har hon haft jobb. Mycket jobb. När hon kom hem till Vimmerby, efter sommaren, började hon som timanställd i ett kök i en verksamhet i Vimmerby.

– Det blev alltmer under vintern, framförallt har jag haft jättemycket från januari. Men sen kom corona och då vände det fort. 

Nu jobbar hon två pass i veckan. 

– Jag bor hemma hos mina föräldrar. Igår bakade jag hela dagen. Det är svårt att söka andra jobb, det är ju ingen som anställer som det ser ut just nu.

I sommar har hon jobb på Öland igen.

– Fram till mitten av augusti. Men de kan inte lova hur mycket timmar det blir, det beror ju på om det kommer några gäster. Vi är färre som jobbar så kommer det folk kan det bli mycket, men det kan lika gärna bli ingenting. 

Situationen för klasskamraten Alex Boyesson, Hultsfred, är snarlik.

– Restaurang är en bransch där det alltid har varit lätt att få jobb, nu har det blivit tvärtom. Jag förstår att restaurangerna inte behöver personal, men visst är det tråkigt. Just nu har jag inget.

Han har kontrakt från midsommar till slutet av augusti på en restaurang i Göteborg.

– Det är skönt. Men vad som händer i höst vet jag inte, jag tror inte det kommer att blåsa över förrän nästa år, säger han.

Peder Rannemalm, lärare på restaurang och livsmedel på Vimmerby gymnasium, har varit van att skicka ut sina elever till en säker arbetsmarknad.

– Ofta har de kunnat välja bland arbetsgivarna. De flesta eleverna i trean har sommarjobb även i år, men det är mycket som är ovisst. En de har valt livsmedelsbutiker istället, där det behövs personal.

Peder Rannemalm tror att behovet av utbildad personal kommer att öka igen, efter pandemin.

– Det är inte bara vår bransch som är osäker just nu.

Amanda och Alex ångrar inte sitt yrkesval. Båda drömmer om en framtid där de får jobba med det de utbildats till.

– Jag kan tänka mig att plugga till sommelier, säger Alex.

– Jag skulle vilja jobba utomlands, eller kanske starta eget. Jag vill utvecklas. När corona är slut finns det jobb igen, det är jag säker på, säger Amanda.

Amanda Anemyr gick tre år på Restaurangskolan i Vimmerby och tog studenten 2019 - rakt ut på en arbetsmarknad där det var lätt att få jobb. "Nu är det tufft".
Amanda Anemyr gick tre år på Restaurangskolan i Vimmerby och tog studenten 2019 - rakt ut på en arbetsmarknad där det var lätt att få jobb. "Nu är det tufft".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!