Från plus – till minus på flera miljoner

Från ett plus på 19 miljoner i budgeten som klubbades i november till ett minus på uppemot fem miljoner efter årets tre första månader. Det går fort åt fel håll för kommunens ekonomi.

Foto: JK

Vimmerby2019-05-09 20:00

Det framgår av budgetuppföljningen som ekonomiavdelningen lade fram för kommunstyrelsen på tisdagen och som gäller årets första kvartal, januari till mars.

Efter fyra år i rad med överskott på sammanlagt över 70 miljoner kronor pekar det nu på ett minus för i år.

– Som det ser ut nu landar årets resultat mellan noll och minus fem miljoner kronor, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Det är framför allt underskott i barn- och utbildningsnämnden (– 12 miljoner) socialnämnden (–19 miljoner) och kommunstyrelsen (– två miljoner) som är den främsta orsaken till det befarade underskottet för helåret 2019.

Utöver det lär ersättningarna från Migrationsverket för kommunens flyktingmottagning inte alls nå samma omfattning som tidigare år. Bara ifjol gjorde de ersättningarna att individ- och familjeomsorgen kunde redovisa ett överskott på drygt 18 miljoner. Pengar som täckte upp andra underskott för äldreomsorg och LSS-omsorgen och höll upp socialnämnden till ett plus på fyra miljoner.

– De pengarna avsåg flera år och hjälpte upp hela resultatet för 2018, säger Mattias Karlsson.

Utan den omfattningen på inkomsterna och ökade kostnaderna i nämnderna varslar ekonomiavdelningen om tuffa tider i ekonomin och varnar för ett minus i år.

– Vi ser allvarligt på det, och begär in åtgärdsplaner från alla tre nämnderna, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

De planerna ska ligga på kommunstyrelsens bord den 4 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!