Från praktikant till produktionschef

TV-tittandet har på senare år förflyttats till nätet. En som dragit nytta av det är 27-årige Andreas Svensson från Frödinge som gått från praktikant till produktionschef på United Screens som producerar mycket material som publiceras på Youtube.

Andreas Svensson från Frödinge jobbar mycket med att filma material som sänds på Youtube. Här under en resa i Norrland där han filmade ett inslag om Kalix Löjrom åt kanalen Matgeek.

Andreas Svensson från Frödinge jobbar mycket med att filma material som sänds på Youtube. Här under en resa i Norrland där han filmade ett inslag om Kalix Löjrom åt kanalen Matgeek.

Foto: Privat

Vimmerby2019-03-11 21:30

Vi har tidigare skrivit om Alfred Svensson från Tuna som tillsammans med Klas Eriksson står bakom succéserien "Leif och Billy" på SVT Play bland annat. Andreas Svensson har en gemensam historia med Alfred som inleddes för knappt 15 år sedan.

– Vi lärde känna varandra när vi gick på högstadiet i Vimmerby. Vi insåg snabbt att vi hade ett gemensamt intresse i att filma och började göra små sketcher. Tekniken var inte lika lättillgänglig på den tiden och resultatet blev väl därefter, men det var ändå början på det som skulle bli våra karriärer sedan, säger Andreas Svensson.

På gymnasiet studerade Andreas på GYRO i Hultsfred.

– Jag gick en teknisk medieutbildning där fokus låg på rörlig bild, foto och ljudteknik.

Efter studenten jobbade Andreas med grafisk design för det Vimmerbybaserade klädföretaget Stay Dirt. Därefter bodde han en period i Spanien innan en ny utbildning inom media tog vid.

– Jag kom in på en utbildning till redigerare inom rörlig bild i Stockholm. Under utbildningen gjorde jag praktik på ett ganska nystartat bolag som heter United Screens. Jag kom in i helt rätt läge då marknaden för rörlig bild på nätet expanderade rejält och fick efter utbildningen jobb på United Screens. Bolaget har vuxit stadigt och jag har jobbat mig upp genom åren och är produktionschef numera, säger Andreas Svensson.

Som sådan ägnar han sig mycket åt att producera material som hamnar på Youtube. Ett fast uppdrag som Andreas haft länge är att filma åt kanalen Matgeek. Där gör Johan Hedberg olika inslag relaterat till mat och Andreas Svensson har på senare tid även fått en roll framför kameran.

– Det började med att när jag filmade hans inslag så brukade jag flika in lite kommentarer. Tittarna gillade att det blev lite snack mellan oss och numera är jag ofta med i bild när vi är ute och testar mat. För ett par veckor sedan åkte vi till Japan och filmade en hel vecka, det blev till ett dussintal olika inslag.

Vilken är den häftigaste matupplevelsen som ni filmat?

– Det är ändå besöket på stjärnkrogen Fäviken, i byn Fäviken nära Åre i Jämtland. Det var verkligen en unik upplevelse sett till både maten och miljön, säger Andreas som ser ljust på framtiden.

– Jag är övertygad om att intresset för att se videos på nätet bara kommer att öka så det finns stora möjligheter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!