Från Teneriffa till Tobo

När golfarna på Tobo gått halva 18-hålsbanan ligger vattenhålet Tobo Golfrestaurang, ”9 1/2:an” strategiskt med möjligheter till fika, mackor eller lunch. Sedan förra sommaren är det restaurangchef Anders Bohlin som sköter ruljansen och nu är siktet inställt på att driva restaurangen i egen regi. Men hur kommer det sig att en Motalabo som bott tio år i soliga södern hamnat här?

Anders Bohlin.

Anders Bohlin.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-06-08 09:30

Den inte helt ovanliga förklaringen är kärleken. Anders Bohlin träffade sin sambo när han bodde och arbetade på Teneriffa. Och sambon var från Hultsfred.

– Hon ville flytta hem. Så blev det.

Backar vi bandet startade Anders Bohlins 40-åriga krogkarriär i Motala, där han började baka pizza som

15-åring och startade eget som 19-åring.

2005 flyttade han till Mallorca och köpte en restaurang i Palma Nova, som han byggde om till skandinavisk.

Irrfärd till nytt jobb

– Efter några år sålde jag den och köpte en cafébar vid stranden och drev den en tid, innan jag åkte på semester till Teneriffa och gick vilse i Los Cristianos.

En irrfärd som ledde honom till en skandinavisk bar, där han gick in och frågade om de behövde personal.

– Jag jobbade vintersäsongen på Teneriffa och fem månader över sommaren i England och det blev några år.

Inspirerande sidospår

Själv var han hemma i Sverige en enda gång på tio år – men sambons längtan hem till Hultsfred resulterade i att han hamnade på Tobo Golfrestaurang förra sommaren, med ett inspirerande sidospår i demensvården däremellan.

– Det har gått bra, och jag kör catering i mitt eget företag också. Efter den här säsongen som anställd av Tobo Golfklubb siktar jag på att driva restaurangen i egen regi.

Husmanskost är basen.

– Det har jag hållit på med hela livet. När säsongen drar igång ordentligt blir det lite mer à la carte och på fredagarna har vi lite event med grillning och exotisk buffé efter tävlingarna.

Och visst är han golfare.

– Jag har spelat golf i 25 år, med några års uppehåll. Men nu är jag igång igen, det är bara tiden som inte vill räcka till. I den här restaurangen blir det mest golfprat, så vore man inte intresserad själv vore det nog svårt att hänga med...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om