Friskolor hot eller möjligt

En privatperson och ett bolag som är under bildande vill starta två friskolor i Vimmerby. En högstadieskola för 360 elever och ett gymnasium för 300 elever. Beviljar Skolverket ansökningarna kan friskolorna starta nästa höst.

Vimmerby2007-04-26 06:43

Mannen bakom ansökningarna heter Mikael Flovén och är managementkonsult och hemmahörande i Täby. Han har flera gånger uppmärksammats för sin fräna kritisk av svenska skolor, och i synnerhet dess rektorer och skolchefer.
Nu vill han och företaget Cedalion som är under bildande utmana skolorna i ett 20-tal kommuner runt om i landet. Bland dom finns alltså Vimmerby.
- När orter har valts ut har man tittat på antingen de kommuner som inte några friskolor alls eller kommuner där eleverna underpreseterar utifrån Skolverkets mätverktyg Salsa, säger han i en kommentar till Dagens Nyheter.
I Vimmerby vill Mikael Flovén och Cedalion öppna en högstadieskola med plats för 120 elever i varje årskull.
Det finns också en ansökan om en friskola på gymnasienivå. Där handlar det om en skola med plats för 100 elever i varje årskull, alltså 300 elever på det gymnasiet när det är fullt utbyggt år 2010.
Enligt ansökningarna till Skolverket är det ingen nisch eller specialinriktning på någon av skolorna, utan det handlar om skolor med allmän profil och inriktning. Den enda egentliga avvikelsen från innehållet i de kommunala skolorna är att Flovén och Cedalion vill ha med livskunskap som ett ämne i skolan, och enligt DN ska det vara psykiatriker som är lärare i det ämnet.
Grundfriskolan ska ha 16 personer på 10 tjänster och 12 lärare per 100 elever första året och 42 personer på 30 tjänster när den är fullt utbyggd.
På gymnasienivån handlar det om nio personer och 5,8 tjänster och 17 lärare per 100 elever år ett och 24 personer på 18,3 tjänster när gymnasiet är fullt utbyggt.
Behovet av lokaler avser Flovén och bolaget att lösa genom att hyra lokaler i kommunen.
Det kan också bli aktuellt att förlägga en del av undervisningen till andra orter som till exempel Stockholm där intensivundervisning kan komma att bedriva i ämnen som kräver speciella lokaler. Det kan vara ämnen som kemi och fysik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om