Friskt i Vimmerby

De drygt tolvhundra kommunanställda i Vimmerby är friska som få. Den totala sjukfrånvaron är 5,6 procent och det gör kommunen till den tredje friskaste i hela Sverige.

Vimmerby2007-07-19 06:14

- Kommunerna får ofta kritik för att de är dåliga på att ta hand om sin personal. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram goda exempel och Vimmerby är ett sådant, säger Lena Wallin, organisationsansvarig vid Folksam i Kalmar län.
För tredje året presenterar Folksam ett hälsoindex baserat på sjukfrånvaron bland de kommunanställda, andelen långtidssjukskrivna och sjukfrånvaron för kvinnor. Och för tredje gången hamnar Vimmerby kommun i topp med fem stjärnor och gott betyg - 2005 fick kommunen betyget 4,69 av 5,0 och blev rentav bäst i landet, 2006 var betyget precis som 2007 4,9.
Av 259 granskade kommuner ligger alltså Vimmerby på tredje plats, men Lena Wallin betonar att Folksams syfte med sitt hälsoindex för offentlig sektor vare sig handlar om regelrätt ranking eller att hänga ut någon.
- Vi vill snarare lyfta fram de goda exempel som finns i Sverige. Kommunerna får ofta kritik för att de är dåliga arbetsgivare och inte tar hand om sin personal, men det finns verkligen de som lägger ner ett gott arbete för att minska sjukfrånvaron.
I Vimmerby kommun är den totala sjukfrånvaron 5,6 procent av de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid, varav 54,5 procent utgörs av långtidssjukfrånvaro. Sjukfrånvaron för kvinnor är i genomsnitt 6,1 procent av sammanlagd ordinarie arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om