Förra vinterns fågelinfluensasäsong beskrivs av Jordbruksverket som den allvarligaste hittills i Sverige. Flera fall har nu rapproterats in från Europa och risken för smittspridning i södra Sverige ökar. Ett av de län som anses ha extra hög risk är Kalmar.
– Det är mycket flyttfåglar på gång och då ökar risken att smittan kan ta fäste igen. Det gäller flera län, säger Sven-Olof Nielsen länsveterinär i Kalmar län.
– Just nu har vi inga aktuella fall som vi känner till och läget har under en längre tid varit ganska stabilt. Så vi hoppas så klart att det håller i sig och att smittan inte blossar upp någonstans.
Samtidigt är det just denna tid på året som det hängs ut talgbollar och sätts upp fågelbord. Men att utfodra småfåglar är okej, menar Katharina Gielen, tillförordnad smittskyddschef på Jordburksverket.
–Det är inte vettigt att säga "mata inte småfåglar". Det vi vill uppnå att inte få smittan till våra tama fåglar, sedan vill vi inte vidta strängare åtgärder än nödvändigt. Bekymret ligger inte i att en vanlig person matar småfåglar i ett villaområde där det inte finns tamfåglar, menar hon.
Däremot uppmanas ägare till fåglar att tänka till en extra gång.
– Vi ska skydda våra fåglar i fångenskap, allt från kommersiella besättningar till hobbyhönsen. Därför är det viktigt att inte mata vilda fåglar i närheten och undvika foderspill som kan locka dem. Helst ska till exempel hönsen utfodras inomhus eller minst under tak. Man får verkligen tänka sig för nu. Vi får löpande rapporteringar om nya fall i Europa så det är höjd uppmärksamhet som behövs.
Finns det risk för att fågelinfluensan sprids till människor?
– De typer av virus om vi hade under förra säsongen och som delvis verkar har dröjt sig kvar har inte smittat till människan. Sedan finns rapporter om att vissa fågelinfluensavirus har infekterat människan, men de har inte spridits vidare mellan människor. Men en försiktighetsåtgärd är att när man hanterar självdöda djur är att tillämpa god hygien och ha plasthandskar.
För att hålla koll på smittläget vill Statens Veterinärmedicinska Anstalt få in rapporter om fynd av sjuka eller döda vilda fåglar.
– De är framförallt intresserade av att undersöka vattenlevande fåglar men även av andra arter. Så hittar man en död fågel kan man rapporterad det på rapporteravilt.sva.se.