Fritt på en del företag medan förbud på andra

Frågan om huruvida sociala medier ska få tillåtas på olika arbetsplatser eller inte skiljer sig en hel del mellan olika företag. På Frödinge mejeri får man till exempel surfa fritt medan man på Ljunghäll har spärrat sidorna.

Vimmerby2010-02-11 07:28

Om man ska sätta förbud mot sociala medier på arbetstid är frågan.
Företagen ställer sig olika till det och Ljunghäll har bestämt sig för att spärra sidorna.
- Jag skulle inte vilja ge godkänd lön till någon som spenderar tid på facebook. Det skulle inte kännas rätt i vår verksamhet, säger Henning Solli som är personal och kommunikationschef på Ljunghäll.

Spärrade sidor
De som arbetar på Ljunghäll kan alltså inte gå in på till exempel facebook, inte ens på lunchtid.
- Sociala medier hör inte hemma i vårt företag utan det finns andra effektivare sätt att spendera tiden på. Att kolla upp nya varor eller ha kundkontakt till exempel.
På Ljunghäll spärrades sidan till facebook för ungefär ett år sedan och det tycks inte vara något problem bland de anställda.
- Jag tror att de förstår att vi inte vill att de ska hålla på med sådant på arbetstid. Det är likadant som att träffa vänner eller träna innebandy, det ska skötas på fritiden.

Litar på att de inte går in
På Frödinge mejeri är det däremot helt andra beslut gällande sociala medier.
Där finns det inget förbud eller någon spärr för sociala medier utan där är det upp till de anställda att välja vart de vill lägga sin arbetstid.
- Vi har inget förbud utan jag tycker att man ska kunna få gå in på till exempel facebook eller liknande lika väl som att man tar en kopp kaffe på jobbet, säger Karin Brynell som är VD för Frödinge mejeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om