Frödinge fortsätter med egen fiber

Frödinge fortsätter det privata projektet för ett fibernät i samhället. Kommunalrådets utspel att landsbygden runt Frödinge prioriteras ner om kommunen inte får dra fibernätet i de rör som redan finns i samhället påverkan inte ambitionerna.

Frödinge fortsätter med privat fiber. Curt Tyrberg, t.v ser ingen anledning att avstå ambitioner efter kommunalrådets utspel om kommunal prisoritering av landsbygden.

Frödinge fortsätter med privat fiber. Curt Tyrberg, t.v ser ingen anledning att avstå ambitioner efter kommunalrådets utspel om kommunal prisoritering av landsbygden.

Foto:

Vimmerby2012-10-27 04:06


- Nej, vi ser ingen anledning till att avstå från att driva projektet vidare. Och jag förstår inte riktigt resonemanget från kommunalrådet. Vi tar steg ett, vem som sedan tar steg två, kommunen eller vi, det vet vi inte, säger Curt Tyrberg efter informationsmötet om fiberutbyggnaden som hölls i Frödinge på torsdagskvällen.
Dit kom ett 50-tal intresserade. Många hade frågor, inte minst om kostnaden, och en del blev nöjda med svaren.
- Vi fick några nya anmälningar,, säger Curt Tyrberg.
Frödingegruppen och företaget Firstfiber vill ha minst 50-60 procent anslutna för att dra igång.
Samtidigt har kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, markerat i vår tidning att Frödingeprojektet påverkar kommunens möjligheter och vilja att satsa på fiber på landsbygden runt Frödinge. Enligt hans resonemang ska anslutningsavgifterna från de många i tätorterna, där det i många fall finns tomma rör för fiber i marken, ge kommunen resurser för att bygga på landsbygden.
Curt Tyrberg håller inte med.
- Det han kallar "Robin Hood-effekten" kommer inte att fungera. folket i Vimmerby stad och tätorterna kommer inte att acceptera att betala för byggnation på landsbygden, säger han.
Någon egentlig reflektion över hur landsbygden kan drabbas om en kommersiell aktör bygger i tätorten har inte gjorts i Frödingeprojektet.
- Nej, inget speciellt, det är väl alltid så att landsbygden hamnar efter.
Firstfiber och Frödingegruppen har diskuterat en fortsättning med nät på landsbygden i två riktningar. Ett mot Rössle och ett mot Solhult.
Fristfiber är villigt att bygga.Problemet är förstås pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om