Frödinge tar täten i fiberutvecklingen

Frödinge försöker nu rycka åt sig täten i fiber-racet. Meningen är att ett fibernät ska vara i drift i mars nästa år. Förutsatt att 50-60 procent av de hundratalet villorna i samhället ansluter sig.

Curt Tyrberg, Göran Hultqvist och Mario Tesanovic i gruppen som jobbar med projektet tillsammans med Roland Martin, försäljningschef på Firstfiber.

Curt Tyrberg, Göran Hultqvist och Mario Tesanovic i gruppen som jobbar med projektet tillsammans med Roland Martin, försäljningschef på Firstfiber.

Foto:

Vimmerby2012-10-19 06:10


- Det här sker på helt kommersiella grunder, utan statliga eller kommunala bidrag. De får gå in för landsbygden, säger Curt Tyrberg, i gruppen som arbetat med projektet i Frödinge.
Tillsammans med företaget Fristfiber AB från Norrköping har ett erbjudande gått ut till i stort sett alla fastighetsägare i Frödinge samhälle.
- Det är första steget, vi har också tittat på att nå mot Rössle, men riksvägen är ett problem. Det finns också tankar ut mot Solhult i kommande etapper, säger Göran Hultqvist.
Erbjudandet innebär att Firstfiber åtar sig att bygga ett nät och ansluta de fastigheter som nappar på erbjudandet - ända in till sista uttaget. Firstfiber använder sig av en i Sverige förhållandevis ny teknik, där man fräser ner en platt kanalisation i marken. Spåret blir bara mellan 13 och 20 millimeter och kanalistationen ligger i regel på 30 centimeters djup.
- Den är oerhört tålig, och klarar ett ton per kvadratcentimeter. Man kan gå på den med en Bob Cat utan att den skadas, säger Roland Martin, försäljningschef på Firstfiber.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om