Fröken Snusk stänger av gator i Vimmerby – igen

Senast Fröken Snusk spelade i Vimmerby stängdes två centrala gator av – för att undvika trafikkaos. I helgen är det dags för en ny spelning. Och ja, gatorna kommer stängas av även den här gången.

Vimmerby2024-04-04 20:00

Det var i februari 2023 som succéartisten Fröken Snusk gästade nattklubben Kharma i centrala Vimmerby. På inrådan av polisen valde Vimmerby kommun att stänga av både Drottninggatan och Kampgatan.

Det blev snabbt en riksnyhet som kvällstidningarna snappade upp. Huvudpersonen gillade uppmärksamheten.

– Det är skitroligt! Det brukar kunna bli lite Fröken Snusk-kaos i städerna vi kommer till. När man kör i större städer är det inte de typiska raggarna som är där men på mindre ställen, som Vimmerby, kan alla låtarna utantill, sa Fröken Snusk till Vimmerby Tidning inför spelningen.

På lördag kommer den hemliga artisten, som alltid uppträder i en rosa balaklava, till Kharma igen.

När Vimmerby Tidning ringer upp kommunens gatuchef Roger Lindell på torsdagseftermiddagen berättar han att Drottninggatan och Kampgatan kommer stängas av på lördag kväll.

– Tanken är att gatorna ska stängas av på samma sätt som förra året.

Hur har ni resonerat?

– Önskemålet har kommit från polisen, för att undvika trafikproblem under kvällen och natten. Följdfrågan har varit vem som ska sköta avstängningen och bekosta arbetet. Dealen vi försöker få ihop är att vi från kommunens sida plockar fram skyltar och koner, medan polisen sköter arbetet som krävs på lördag. Det är bland annat sådana detaljer vi behöver spika innan allt är klart, säger Roger Lindell.

Han tillägger:

– Eftersom vi inte har någon vinterberedskap längre är det svårt för oss att skicka in extrapersonal på helgen, med tanke arbetstidsregler, veckovilor och så vidare. Det gäller att vi håller i bemanningen och kan ha den redo för annat. 

Ser du någon nackdel med stänga av två centrala gator på det här sättet?

– Det är inget självklart beslut, eftersom det hindrar allmänheten ifrån att röra sig fritt. Men säkerheten är ändå viktigare än att man ska kunna köra snabbt genom Drottninggatan. Här i Vimmerby blir det inte så långa omvägar. Det fungerade bra förra året utan att vi fick in några klagomål.

Fröken Snusk slog igenom 2022 och var nyligen med i Melodifestivalen, där hon missade finalen med bara en poäng. Hennes mest kända låt är "Rid mig som en dalahäst" – som har 72 miljoner spelningar på Spotify.

UPPDATERING: På fredagsmorgonen bekräftar Vimmerby kommun på sin hemsida att Drottninggatan och Kampgatan stängs av, från klockan 17:30 på lördagskvällen till 04:00 på söndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!