Det snabba omslaget till varmare väder i våras kickstartade svärmningen av granbarkborrar. Lägg till den extremt varma sommaren, så har man skapat ideala förhållanden för den.
– Det handlar både om att insekten trivs i värmen, men också att granarna trivs dåligt. Vitaliteten hos dem blir nedsatt, berättar Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenadutveckling på Södra skogsägarna.
I år är det väldigt gott om granbarkborrar visar fångsterna i Skogsstyrelsens svärmingsövervakning.
Fällorna finns utplacerade på 16 platser runt om i Sverige. I Götaland har det handlat om fångster på över 10 000 på en vecka.
– Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Nu har vi över 10 000 på bara en vecka, så då får vi beteckna det som väldigt högt, berättade Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen, tidigare i somras.
Vad är det då barkborren egentligen gör? Enkelt kan man säga att dess larver äter upp innerbarken på granen. På så sätt skärs transporten mellan roten och barret av – ledningarna för vatten och kolhydrater att färdas i kapas helt enkelt. Sedan dör trädet.
– Först senare i sommar kommer vi ha en mer klar bild av läget, men rådet till skogsägarna är att man ger sig ut och inventerar sin skog. Hittar men mycket angrepp ska man försöka avverka skogen och transportera bort det så fort som möjligt, säger Magnus Petersson.
Barkborren beräknas varje år orsaka skador på stående granskog till ett värde av flera hundra miljoner kronor i Sverige.