Fuktskadad förskola

Vimargårdens förskola i Vimmerby lider av kroniska fuktskador och ständig dålig lukt. Problemen är så svårlösta att snart återstår bara alternativet att riva fastigheten.

Förskolan är hårt angripen av fuktskador. Problemen är så svårlösta att rivningen är ett av få alternativ som återstår.

Förskolan är hårt angripen av fuktskador. Problemen är så svårlösta att rivningen är ett av få alternativ som återstår.

Foto:

Vimmerby2007-09-19 06:14

- Ja, det är ett av de mer drastiska alternativen vi tittar på, bekräftar Göran Andersson på kommunens fastighetsförvaltning.
Han arbetar som bäst med att ta fram de återstående möjligheter som kan vara tänkbara. De ska presenteras för teknik- och servicenämnden på torsdag. I grunden handlar det om antingen en totalrenovering eller en rivning av byggnaden.
Men fastighetsförvaltningen, som ligger inom det kommunala bostadsbolaget Vimarhem, har svårt att se vilka åtgärder som kan leda till rimliga lösningar på problemen.
Åtskilliga försök har gjorts genom åren.

Byggfusk
- Det började ganska snart efter att fastigheten byggdes 1972, säger Göran Andersson.
Orsaken till fuktproblemen är ett konstruktionsfel i byggnationen.
- Enkelt förklarat handlar det om att bottenplattan ligger under marknivå, så det är ju upplagt för problem, säger han.
Den största insatsen för att komma tillrätta med fukproblemen gjordes någon gång i skiftet mellan 1970- och 1980-talen. Då lyftes i princip hela byggnaden för att byta ut fuktskadade syllar och golv. Men både före det och än mer senare har flera olika åtgärder gjorts, men med samma resultat - problemen med fukt och lukt kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om