Upp till 20 bärgningar per dag

Dålig sikt, urladdade batterier, dikeskörningar och bilar som fastnar. Vintern ger bärgarna i Vimmerby mycket att göra.

"Det är olika varje dag hur mycket vi måste åka ut", berättar Cyril Mårth på Assistancekåren i Vimmerby. Han menar att det generellt är mindre om solen skiner.

"Det är olika varje dag hur mycket vi måste åka ut", berättar Cyril Mårth på Assistancekåren i Vimmerby. Han menar att det generellt är mindre om solen skiner.

Foto: Noella Johansson/TT, Mikael Kindman

Vimmerby2023-01-23 12:00

– Det har varit full fart, berättar Cyril Mårth på Assistancekåren i Vimmerby. Han har jour dygnet runt och menar att det varierar stort dag till dag hur mycket han måste rycka ut. 

– Det kan vara 20 ena dagen och andra dagen kan det vara fem, så det är jättesvårt att säga en generell siffra. Men jag skulle inte säga att det i år skiljer sig speciellt från tidigare år.  

undefined
"Förr kunde bilar stå i tre månader utan problem. Med nyare bilar är det två veckor, sedan är det gränsfall om de går igång", berättar Cyril Mårth.

Han ger exempel från förra veckan, då det var 17 bärgningar en dag och tre nästa. 

– Det märks en stor skillnad om solen skiner. Folk kör bättre då än när det är än halvdåligt. När det är mörkt, regnar, och folk ser dåligt ut genom rutan. Då är det mer. 

Vad är det ni framför allt får åka ut på?

– Det kan vara allt möjligt. Idag är det många nyare bilar som stannar då tekniken inte fungerar riktigt. Dikeskörningar när det är halt givetvis. Folk som kör fast. 

undefined
För Cyril Mårth innebär arbetet att han har jour dynget runt. "Man vänjer sig vid det. Jag har hållt på i snart 25 år", berättar han.

Cyril Mårth har jobbat närmare 25 år i branschen och på den tiden är det vissa saker han har lagt märke till. 

– Förr kunde en bil stå jättelänge, i månader. Nu kan en nyare bil kanske stå i två veckor och sedan går den inte igång. Då är batteriet slut. Det är så mycket elektronik i bilarna som drar ström, fast att man tror att allt är avstängt. Tyvärr är det så. Kör man dagligen brukar det inte vara ett problem. Men till exempel nu över jul när många var lediga och bilarna inte blev körda på ett tag, då var det många som sedan inte gick igång. Bilar idag är gjorda för att gå lite oftare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!