På Vimarskolan leker barnen hela sommaren

Den nya "kompisgungan" är en av höjdarna på skolgården, tycker flera av barnen på sommarlovsfritids.
Den nya "kompisgungan" är en av höjdarna på skolgården, tycker flera av barnen på sommarlovsfritids.

Vimarskolans fritidshem håller öppet hela sommaren. Vimmerby Tidning hälsar på för att ta reda på vad barnen gör om dagarna.

Vimmerby 29 juli 2021 21:00

Många fritidshem i kommunen stänger sina verksamheter mitt på sommaren. Men inte Vimarskolan. Här är fritidsverksamheten igång även under de klassiska semesterveckorna.

undefined
Det är viktigt att ha ordentliga skydd och en bra hjälm när man kör kickbike.

Den dagen Vimmerby Tidning besöker Vimarskolans sommarlovfritids är det få barn på plats. Endast sex stycken, men det är desto mer hålligång. Från en högtalare som rullats ut på en vagn spelas musik. På skolgården som för tillfället badar i sol, kör flera utav barnen kickbikes. 

– Det roligaste är att lära sig hoppa och göra trick, säger Devin Hama.

Vanligtvis består Vimarskolans fritidshem av tre avdelningar. På sommaren är det betydligt färre barn än under terminen, särskilt under de klassiska semesterveckorna, och därför slås avdelningarna samman efter vecka 28. Dessutom tillkommer då barn från Tuna och Storebro där fritidshemmen håller stängt.

undefined
Papper, färgpennor, pärlor och pussel. På sommarlovsfritids flyttas materialet med ut så att barnen kan pyssla i skuggan.

Schemat på sommarlovsfritids anpassas till stor del efter barnens önskemål. Ibland erbjuds klättring i idrottshallen. Ibland går gruppen iväg på utflykt till närliggande parker. Ibland är det filmmys. Med färre barn per pedagog, är det enklare att vara flexibel och spontan, det håller samtliga pedagoger som arbetar för dagen med om.

– På sommaren är barnen här hela dagen och då kan vi planera på ett annat sätt och hitta på lite mer. Vanligtvis när man har en grupp på 30-40 barn blir det ett ganska stort projekt om man till exempel ska gå iväg på utflykt, men på sommarlovsfritids ges mer tid till sånt, säger Adrian Brorsson som arbetar som pedagog på Vimarskolans fritidshem.

undefined
Full fart framåt. Käpphästhoppning är en populär aktivitet bland fritidsbarnen.

På skolgården finns även en uppställd hoppbana med färgglada hinder. Där flyger barnen fram på smäckra käpphästar. En av dem är Fatimeh Razaee Attarzadeh. Hon tycker det är kul att vara på sommarlovsfritids.

– Jag tycker om att leka med mina kompisar. Vi brukar berätta spökhistorier och spela spel, det är bland det roligaste. Och så har vi fått en ny kompisgunga, säger hon.

undefined
Den nya "kompisgungan" är en av höjdarna på skolgården, tycker flera av barnen på sommarlovsfritids.

Dagarna på sommarlovsfritids ser ofta olika ut, men en stående punkt på schemat är att kolla på Sommarlov efter frukost, och varje förmiddag brukar det vara en ordnad aktivitet. Inomhus finns allt från biljard och pingis till möjlighet att köra Just Dance. Ute finns "Skattkammaren" som är fylld av redskap för ute-lek. Barnen som är på fritids den dagen Vimmerby Tidning är på besök är överens - sommarlovsfritids är kul.

– Det roligaste är att träffa alla kompisar, säger Signe Björkén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa