Full rulle på valkansliet

Trenden att förtidsrösta håller i sig och Vimmerby är inget undantag. ”Jag tror det smäller till ordentligt nu de sista dagarna”, säger valsamordnare Bengt Westrin.

Röstmottagarna Marianne Svensson och Zara Ragnwaldsson tar emot kuverten från Bjarne och Siriluck Lynbech. Politiskt engagarade Bjarne har fullt upp på valdagen och passade på att rösta i förtid.

Röstmottagarna Marianne Svensson och Zara Ragnwaldsson tar emot kuverten från Bjarne och Siriluck Lynbech. Politiskt engagarade Bjarne har fullt upp på valdagen och passade på att rösta i förtid.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-06 16:00

Siffror från valmyndigheten visar att allt fler valt att förtidsrösta de senaste valen. Antalet har ökat med hela 65 procent från valet 2002 till 2014. I Vimmerby var det 45 procent som förtidsröstade förra valet. Bengt Westrin, som har det hektiskt på valkansliet tillsammans med adminstratörerna Liseslott Frejd och Anna Olausson tror det blir ännu fler i år.

Fram till röstningslokalen i stadshusets plenisal stängde i onsdags har 3 370 förtidsröstat.

– Toppdagen var i tisdags, med 483 röster. Under onsdagen var det lite lugnare, men ändå 350, och vi kommer säkerligen att ha 350–450 de återstående dagarna. Händer det inget radikalt passerar vi de drygt 4 000 förtidsröster vi hade 2014.

Valkansliet erbjuder också ambulerande service till exempelvis äldreboenden och för personer som av olika anledningar inte ta sig till en vallokal.

– Hittills har 130 förtidsröster lämnats på det sättet och det är ju viktigt att alla kan få hjälp att rösta.

Bengt Westrin har varit valsamordnare de senaste sju valen. Han ser en tydlig förskjutning i den betydelsen av den för tidigare generationer så heliga vardagen.

– Pratar vi om min föräldrageneration klädde man sig i det finaste man hade och gick full av vördnad till valurnorna. Nu uppskattar många den här möjligheten att rösta när man vill.

Är det någon åldersgrupp som överväger bland de som förtidsröstar?

– Jag skulle nog vilja säga att majoriteten är 35–60 år. Det finns många yngre som förtidsröstar, men där har det inte slagit igenom i samma utsträckning.

En andragångsväljare som passade på att rösta på torsdagen var Simon Fransson, 24.

– Det är smidigt att man kan förtidsrösta. Alla har ju inte tid på valdagen och själv är jag är upptagen i helgen.

Vilken fråga har avgjort hur du röstar?

– Jag har bestämt mig sedan länge. Det är ingen enskild fråga som avgör mitt val, utan många frågor generellt.

Valkansliet och drygt 20 röstmottagare arbetar med förtidsröstningen, under själva valdagen består organisationen av ett hundratal röstmottagare fördelade på de tretton valdistrikten.

– Det är mer att göra än många tror, men det är samtidigt väldigt roligt. En väldigt positiv stämning och flera hör av sig frivilligt för att hjälpa till, säger Liselott Frejd.

Den manuella hanteringen med röstkort, valsedlar och räknande kommer att hänga med ett bra tag, tror valadminstratörerna.

– Som det fungerar idag är det ett idiotsäkert system och jag tror inte det kommer att förändras till nästa val, åtminstone, säger Bengt Westrin.

Anna Olausson trivs med att vara en kugge i valmaskineriet vid sidan av sitt dagliga arbete.

– Det är roligt och spännande att vara en del av den demokrati vårt samhälle bygger på.

Simon Fransson, 24, är säker på var han vill lägga sin röst. "Skönt att kunna förtidsrösta."
Simon Fransson, 24, är säker på var han vill lägga sin röst. "Skönt att kunna förtidsrösta."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!