Fullmäktige godkände bygge av kraftvärmeverk

Så var det klart. Vimmerby kommuns historiskt största investering är godkänd. Kraftvärmeverket för 400 miljoner kronor på Tallholmen godkändes av kommunfullmäktige i måndags.

"Oerhört mycket pengar", säger Vemabs vd Roger Carlsson om Vimmerby kommuns största investering någonsin.

"Oerhört mycket pengar", säger Vemabs vd Roger Carlsson om Vimmerby kommuns största investering någonsin.

Foto:

Vimmerby2012-06-27 06:20


I måndags kväll tog kommunfullmäktige beslut att godkänna Vimmerby Energi och Miljö ABs (Vemab) planer på att bygga ett kraftvärmeverk på Tallholmen med elproduktion och mer fjärrvärmeproduktion. Vimmerby kommuns största investering någonsin.
- Ett historiskt beslut som vi tagit, ett beslut som kommer följa med oss, säger kommunfullmäktiges ordförande Leif Larsson, C, i sitt avslutningstal inför sommaruppehållet.
- Det är oerhört mycket pengar, säger Vemabs vd Roger Carlsson.
Planerna på kraftvärmeverksbygget har varit på tapeten i över ett år och därför tog kommunfullmäktige beslutet utan någon större dramatik eller debatt.

Två steg
Beslutet i måndags kom i två steg. Först ett yttrande över byggplanerna och sedan, det som påverkar kommunens ekonomi, ett godkännande av ett borgensåtagande.
Bygget som beräknas till 400 miljoner kronor, eller kanske något mindre, ska finansieras med lån. Till det behöver Vemab att kommunen går i borgen för 375 miljoner kronor - som ett alternativ ska kommunen också kunna låna ut 375 miljoner kronor till Vemab. Kommunen höjer också sin låneram från 920 miljoner kronor till 1,3 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om