Kandidat till fullmäktige hoppar av efter rattfylla

En fullmäktigekandidat med en framskjuten plats på sitt partis lista i kommunvalet i Vimmerby hoppar nu av sin kandidatur efter ett åtal för grovt rattfylleri.

En kandidat till fullmäktige i Vimmerby hoppar av en framskjuten placering på partiets lista efter ett åtal om grovt rattfylleri på riksväg 40 utanför Vimmerby tidigare i år.

En kandidat till fullmäktige i Vimmerby hoppar av en framskjuten placering på partiets lista efter ett åtal om grovt rattfylleri på riksväg 40 utanför Vimmerby tidigare i år.

Foto: Arkiv: Nils Gruvebäck / Polisen

Vimmerby2022-07-29 05:30

– Jag har lämnat det där och är inte kvar längre, säger hen till Vimmerby Tidning på torsdagsmorgonen.

Avhoppet sker samma dag som Vimmerby Tidning konfronterat både den lokala partiordföranden och länsordföranden med uppgifter om åtalet som lämnades in till Kalmar tingsrätt den 1 juni, runt tre månader efter att den åtalade valts in på en framstående plats på partiets kommunlista. En placering som inneburit en fullmäktigeplats om partiet klarar samma resultat som vid förra valet.

När lämnade du platsen på listan?

– Nyligen kan man säga.

Så sent som på onsdagen?

– Ja. Efter att de hört av sig om det som hänt.

undefined
Fullmäktige kandidaten hade 1,72 promille i blodet när hen körde av riksväg 40 i april i år. Nu lämnar den åtalade platsen på partiets lista till kommunvalet i september.

I april körde den numera avhoppade fullmäktigekandidaten av riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby med en lätt lastbil. Blodprovet visade på 1,72 promille alkohol i blodet. Ingen människa kom till fysisk skada.

Föraren erkände omgående rattfylleriet och ångrade bilfärden i förhören med polis på plats.

Däremot togs ingen kontakt med partiet i fråga om händelsen. Inte efter åtalet heller.

Den lokala partiordföranden var på onsdagen helt ovetande om åtalet mot partikollegan.

– Det vet jag ingenting om. Kandidaten har inte sagt något till mig i alla fall, och om hen sagt något till någon annan, borde jag fått veta det, säger han.

 Hur påverkar åtalet kandidaturen?

– Vi får diskutera det i partigruppen för att se om vi kommer fram till något. Jag vill inte kommentera mer än så just nu.

undefined
Kalmar tingsrätt .

Partiets länsordförande är tydligare.

– Jag har svårt att se att den här personen fortsättningsvis kan företräda vårt parti, framför allt efter en fällande dom. 

Hur tror du trovärdigheten för partiet påverkas?

– Inte i någon större utsträckning. Det rör sig om en enskild medlem och jag tror att många kan känna igen sig i att relationen med alkohol kan bli problematisk ibland. Med det vill jag inte på något sätt försvara att en medlem kört bil med alkohol i kroppen.

Senare på onsdagen uppmanade den lokala ordföranden den åtalade att lämna sin plats på partiet kommunlista.

– Det är den lokala partiföreningen som hanterat det och jag vill inte gå förbi det, men så vitt jag förstått har man kommit överens om att kandidaten backar, säger länsordföranden.

Något datum för rättegång är ännu inte bestämt.

Vi har inte fått kontakt med den lokala ordföranden efter avhoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!