Fullspäckat med teater och film under Astridveckan

"Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi". Det är citatet från Astrid Lindgren som ligger till grund för firandet av Astridveckan i Vimmerby i år.

En afton i fantasins tecken inleddes med en mäktig dansuppvisning. Foto: Magnus Strömsten

En afton i fantasins tecken inleddes med en mäktig dansuppvisning. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2016-11-21 14:00

2016 års citat för Astridveckan är hämtat från det tacktal Astrid Lindgren höll när hon mottog H.C. Andersen-medaljen 1958. Så här löd talet i sin helhet.

”Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dagen barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig. Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi, och hur morgondagens värld ska se ut beror till stor del på det mått av inbillningskraft som finns hos de där som just nu håller på att lära sig läsa. Därför behöver barnen böcker.”

Förskolebarn

Den här veckan bryter Vimmerby Kulturskola sitt ordinarie program och arrangerar teater-, dans- och musikföreställningar till Astrid Lindgrens minne. Målgruppen är förskolebarnen i Vimmerby kommun. De får se kortfilmerna Nämen Benny, Fia och djuren på dagis samt Astons presenter, på Biografen Grand.

Efteråt bär det av till till Kulturskolans hus där Kulturskolans teaterelever tar med barnen till drömmarnas och fantasins värld.

Föreställning

Under onsdagskvällen bjöds det även på ”En afton i fantasins tecken” som är en föreställning där man valt att fokusera på Astrid Lindgren och hennes värderingar och idéer.

Medverkande under kvällen gjorde musikelever från Vimmerby Kulturskola tillsammans med Vimmerby gymnasiums dansprofil och en dansgrupp från Eksjö Kulturskola.

Den här trion bjöd på musik. Bland annat en stämningsfull version av Robyns hit "Dancing On My Own". Foto: Magnus Strömsten
Den här trion bjöd på musik. Bland annat en stämningsfull version av Robyns hit "Dancing On My Own". Foto: Magnus Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om