Fullspäckat schema på teatern i Vimmerby

Sommaren börjar närma sig och för teatern Komedianterna i Vimmerby väntar årets mest hektiska period. Stora anledningen är den populära stadsvandringen.

Det är fullt upp på Komedianterna i Vimmerby och nu är man mitt i förberedelserna inför den populära stadsvandringen. Hanna Svensson och Anders Enqvist ser fram emot sommarens arbete.

Det är fullt upp på Komedianterna i Vimmerby och nu är man mitt i förberedelserna inför den populära stadsvandringen. Hanna Svensson och Anders Enqvist ser fram emot sommarens arbete.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-04-28 05:00

Komedianterna fick upp ögonen för konceptet stadsvandring 2010. Det var Anders Enqvists fru som hade fått inspiration från London och vandringen "London Dungeon". Där fick publiken en resa genom stadens historia och det ville Anders ta till Vimmerby. Sedan starten har man kört århundrade efter århundrade.

Och i år får publiken en vandring genom Vimmerbys historia i början av 1900-talet. 

– Publiken hamnar mitt i skådespelet och det är väldigt uppskattat. Vi kommer köra totalt tolv vandringar med runt 35 personer som får komma. Det skriks året om kring våran stadsvandring och det känns bra att få den reaktionen. Ofta när man går runt på vandringar så får man höra berättelser om kända historiska personer. Men vi försöker även gräva fram vanligt folk och berätta med vår egen tolkning, säger Anders Enqvist till Vimmerby Tidning.

undefined
Stadsvandringen började 2010 och har blivit ett populärt evenemang.

Enligt Anders har publikantalet till stadsvandringen varit en ständig kamp på teatern. Det största antalet man har haft var 75 personer.

– Det var någon som släppte kontrollen lite där när vi släppte biljetter. Vi vill gärna slippa allt teknikstrul och det är därför vi har tvunget att begränsa oss lite. Vi får även jobba för att undvika alla störningar som händer runt omkring. Det kan vara Epatraktorer, motorcyklar och kajor som gör att skådespelarna tvingas att stanna upp mitt i skådespelet.

undefined
Hanna Svensson på Komeditanterna under stadsvandringen.

Att stadsvandringen skulle bli en sådan succé hade man i åtanke vid starten. Nu tar arbetet mycket av Komedianternas tid.

– Det har blivit en lite för stor grej och som amatörteater så har man begränsade resurser. Vi visste, om det skulle bli stort så kunde vi inte sluta. Det är ett ideellt arbete så vi betalar inget arvode till skådespelarna. Vi trodde aldrig att folk skulle offra fyra veckor av sin lediga tid men det har varit uppskattat.

– Våran verksamhet är glädje och vi har en öppen, förlåtande atmosfär som gör att alla får komma hit och vara sig själva. Skådespelarna får även vara med och påverka i manuset. Det känns bra för alla att man får vara med och bidra.

undefined
Anders Enqvist från Komedianterna, som generalmajor Pechlin. En karaktär publiken kommer att få möta under skogsvandringen.

Stadsvandringen är inte den enda stora föreställningen som Komedianterna kommer att köra den närmaste tiden. En skogsvandring kommer att ske i Gullringen vid kraftstationen.

– Det blir samma koncept där man kommer att få möta generalmajor Pechlin. 

Stadsvandringen är mellan den 25 juli och 6 augusti. Skogsvandringen är mellan den 30 maj till 11 juni.

undefined
Komedianterna i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!