Fullt krig i källaren när spelentusiaster möts

På lördagseftermiddagar i en källare på Fabriken drabbar drakar, monster och soldater samman, när föreningen Vimmerby Wargaming träffas.

Johnny Nilsson har själv skurit ut huset ur frigolit och nu är det dags att dekorera det. Huset ska användas som scenografi i figurspel.

Johnny Nilsson har själv skurit ut huset ur frigolit och nu är det dags att dekorera det. Huset ska användas som scenografi i figurspel.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-10-17 07:00

På ett bord har en stor grön matta, eller terräng rullats ut och Marcus Pettersson och Kaj Olausson är i full gång med att mäta ut avstånd och placera ut berg gjorda i frigolit. Det vankas en drabbning mellan deras armér i figurspelet "Age of Sigmar". 

– Vi har figurer både till ”Age of Sigmar” som är fantasy och ”Warhammer 40K” som är science fiction. Sen finns det en hel uppsjö med andra sorters figurspel som till exempel ”Battletech”, ”Bolt action” – som är andravärldskrigs inspirerat, ”Flames of war” finns också som är lite mindre som också är andravärldskrigsinspirerat, för de som är mer historiskt intresserade, berättar Kaj Olausson. 

undefined
"Vi är inte rädda eller främmande för att hjälpa, för vi tycker det är kul om det kommer någon som är intresserad och vill testa på och förhoppningsvis fastnar i det." säger Kaj Olausson i föreningen Vimmerby Wargaming.

Vimmerby Wargaming är en liten spelförening med drygt tio aktiva som ägnar sig bland annat åt figurspel. Men vad är egentligen ett figurspel? Jo, det är precis som det låter; man använder sig av figurer som spelpjäser som flyttas runt på en spelplan utifrån bestämda regler, men där också tärningens slump spelar en roll. Men det är inte bara själva spelandet som är en viktig del i intresset.

– Det finns flera olika aspekter med figurspel. En del samlar bara figurerna för att bygga och måla, medan andra gillar att bara spela. Det är lite terapi att sitta och måla figurerna, man kopplar bort mycket då, säger Kaj Olausson.

undefined
Johnny Nilsson har själv skurit ut huset ur frigolit och nu är det dags att dekorera det. Huset ska användas som scenografi i figurspel.

Figurspelandet har varit en hobby i större delen av hans liv.

– Alla människor har ett behov av att skapa, mer eller mindre. För min del så fastnade jag för det redan som barn. Jag började med det när jag var ungefär 14 år och nu fyller man 39, så det har varit länge.

Marcus Pettersson fastnade också han i tonåren.

– När jag gick i högstadiet så var det en kompis som höll på med det och då fick han mig att köpa lite gubbar och pröva på det. Jag tyckte det var kul och på den vägen var det. 

undefined
Marcus Pettersson har målat alla sina figurer själv och det gäller att vara noggrann när man målar de små figurerna som har många detaljer.

Dagens spel blir en övning och förberedelse för LinCon, ett spelkonvent som hålls i Linköping i november, och där både Marcus Petersson och Kaj Olausson ska delta. 

– Vi ska testspela lite olika arméer som vi satt ihop inför LinCon, säger Olausson. 

För reportern som står öga mot öga med figurspel för första gången är det lite knepigt att hänga med. Olausson berättar att det finns mycket att läsa; både regelböcker, fantasyböcker som ger bakgrundshistoria till figurerna och en hel massa på nätet.

– Det är en djup grop, man kommer aldrig ur det där när man väl fastnat, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!