Fullt med tandtroll

Vimmerbys 16-åringar har sämst tänder i länet. Och tolv-åringarna näst sämst. - Kariesstatistiken är dyster och jag kan inte ge någon egentlig förklaring till att det är så, säger Pär Jansson, klinikchef på Folktandvården i Vimmerby-Hultsfred.

Vimmerbys statistik beträffande karies bland ungdomar är dyster. Foto: Pressens Bild

Vimmerbys statistik beträffande karies bland ungdomar är dyster. Foto: Pressens Bild

Foto:

Vimmerby2006-04-20 06:23

Tandhälsan i fyra åldersgrupper barn och ungdomar granskas i Kalmar län: 5-åringarna, 12-åringarna, 16-åringarna och 19-åringarna.
Resultatet är nedslående för Vimmerby. Vimmerbys 12-åringar har näst flest karierade och fyllda tänder i hela länet med ett medeltal på 1,7 tänder - bara Västervik har sämre siffror. När det gäller 16-åringarna ligger Vimmerby allra sämst, med drygt 3 karierade och fyllda tänder i snitt.
- Det finns en svans i statistiken med barn och ungdomar som har väldigt mycket hål, det kan röra sig om 5-8 hål, säger Pär Jansson, klinikchef på Folktandvården.
När det gäller femåringarna har de i Vimmerby i snitt 0,78 karierade eller lagade tänder - här ligger Emmaboda, Färjestaden, Hultsfred, Esplanaden i Västervik och Oskarshamn sämre till, men resultatet är ändå över länssnittet på 0,59. I den äldsta åldersgruppen ligger Vimmerby näst sämst, efter Västervik, med 4,3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om