Fullt ös i snösvängen – runt 15 man kör i tolv timmar

Runt decimetern snö överraskade kanske en del på onsdagsmorgonen. För den kommunala snösvängen blev det andra gången i år som man gick ut med alla tillbuds stående resurser.

Det var fullt ös på snöröjningen i Vimmerby på onsdagen. "Vi har en prioritering som vi följer. Det tar tolv timmar att röja allt när hela organisationen är igång, tyvärr måste någon bli sist" säger Tomas Larsson.

Det var fullt ös på snöröjningen i Vimmerby på onsdagen. "Vi har en prioritering som vi följer. Det tar tolv timmar att röja allt när hela organisationen är igång, tyvärr måste någon bli sist" säger Tomas Larsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-23 20:00

– Vi har en uppskattning på tre rejäla snöfall om året när vi behöver gå ut med allt vi har och även om snön som föll natten till onsdagen låg mellan åtta, tio centimeter i lägre terräng och uppåt tolv i högre har vi alla tillgängliga enheter ute under onsdagen, både våra egna och de entreprenörer vi anlitar, säger Tomas Larsson, driftchef på kommunens gatukontor.

Det innebär att 14 personer är ute och röjer snö på GC-vägar, gångbanor och gator i stan och kransorterna.

– En sån full runda tar tolv timmar att köra när all personal är i gång. Tyvärr måste någon gata bli sist. Det är trist, men vi har vår prioritering. Därför röjer vi GC-vägar och gångbanor först och de gator där det körs mest och fortast före exempelvis villaområden, säger Tomas Larsson.

undefined
Tomas Larsson är driftchef på kommunens gatukontor och säger att det finns en budget på en miljon som ska täcka tre rejäla snöfall under ett år. "Men det finns inte en chef eller en politiker som säger stopp, nu röjer vi inte mer, om de pengarna skulle ta slut" säger han.

Till just den här typen av snöröjning finns en budget på en miljon kronor. En nivå som legat fast i flera år.

– Varje vinter är det olika väder. Ett år kan vara milt och snöfattigt, ett annat år kan det vara oerhört mycket. Nu har vi en vinter som är väldigt varierande, ömsom kall och ömsom varmare. Den variationen är tuff. 

Hur många fler snöfall räcker pengarna till i år?

– Totalt sett är snöbudgeten en fiktiv siffra. Det finns ingen chef eller politiker som skulle säga "stopp nu röjer vi inte mer". Det går ju inte. I ett sånt läge gör samhällsbyggnadschefen och politikerna en prioritering om vad som ska stå tillbaka för at vi ska ta hand om snön, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!