Att många samlas på Stora torget på nyårsafton kan vara stämningsfullt och fint.
– Arrangemanget med ljusspel tidigt på kvällen, som hade premiär förra året är ett bra exempel, men tyvärr har det inte haft någon effekt på det som händer senare, runt tolvslaget. Det hinner hända ganska mycket på de timmarna och målgruppen är kanske inte densamma, säger Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa på Vimmerby kommun.
Att torget kan pekas ut som en otrygg plats på nyårsnatten är inget nytt.
– Redan när jag var fältare, för 20 år sedan, diskuterades det här. Och säkert längre tillbaka än så. Det är mycket fylla, man skjuter smällare och fyrverkerier och det är allmänt stökigt.
Polisen brukar vara närvarande med patruller, men får ofta till svar att man inte känner till de föreskrifter som gäller angående alkoholförtäring och fyrverkerier. Därför går nu polisen och Vimmerby kommun gemensamt ut med information för att öka tryggheten på torget.
Viktor Haglind, gruppchef områdespolisen LPO Västervik, tror att de flesta vill göra rätt – bara man vet vad som gäller:
– Det vi ser som de stora problemen är att folk dricker alkohol på torget och dessutom använder smällare och fyrverkerier i närheten av andra människor, ibland i kombination, vilket betyder att fyrverkerierna används helt utan omdöme. Det här riskerar så klart att skada andra människor, man riskerar också att skada sig själv. Innan någon blir allvarligt skadad vill vi försöka åtgärda problemet. Vi tror att alla måste bli klara med vad det är för regler som gäller på platsen. Så man inte gör det av okunskap eller i oförstånd.
Men vet verkligen inte folk att det är förbjudet att dricka alkohol och fyra av raketer på torget?
– Dilemmat är att det har normaliserats, så här ”har det alltid varit”. Då tror människor att det är ok att göra det. Det som polisen sagt i sin analys är att många vet inte att det är förbjudet. Mycket är en kunskapsfråga, säger Anders Degerman.
Polisen kommer att steppa upp sin närvaro och kommer också att utfärda böter om det sker överträdelser.
– Vi hoppas att slippa, men kommer att göra det om det behövs. Det finns egentligen enkla grundprinciper när det gäller fyrverkeriet – var inte nära hus och inte nära där andra människor uppehåller sig. Och var nykter. Lite pekpinnar vi får komma med här, tyvärr, men vi gör det för att människor ska ha en chans att göra rätt och hjälpa till med att förhindra skador, säger Viktor Haglind.
Anders Degerman säger att det är viktigt att prata om vad som gäller för att normer och beteenden ska brytas.
– Prata om det hemma, med grannen, på jobbet. Och inte bara med barnen, det här är inte bara ett ungdomsproblem. Det handlar lika mycket om vuxna människor. Det behövs inte så mycket för att vända ett beteende, men om man gör som man alltid gjort och ingen ifrågasätter det rullar det bara på. Nu vill vi sända en signal ”tänk till lite här”. Måste man skjuta raketer och dricka alkohol på torget för att det ska bli nyår – eller kan man göra något annat, säger Anders Degerman.